Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

17. prosince 2008 Obce a místa

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 3 407 x přečteno

Altenberg

odkaz na Altenberg

Nezapomeňme navštívit v Altenbergu aquapark s lázněmi .

Altenberg , městečko s 2500 obyvateli, 720m.n.m,Altenberg leží 5km severně od Cínovce, v nejvyšší části východních Krušných hor.
Od 15. století bylo nejvýznamnějším místem cínové rudy v Sasku, nyní je důležitým rekreačním a zimním sportovním střediskem. První velké naleziště cínu bylo odkryto v prostoru hory Geising v r.1436. Od 16. století zde vznikaly těžební společnosti. Těžba cínu podnítila rozvoj místních hamrů a cínařského řemesla. Oživení těžby v 19. a 20. století bylo způsobeno spotřebou wolframu a molybdenu pro zpracování oceli.

V obci je muzeální expozice z dějin místního hornictví se zachovalou 180m dlouhou štolou a drtírnou rudy. Zajímavý je také půdní sesuv vzniklý provalením starých šachet při okraji
městečka.

Cíle vycházek:
Čedičová hora Geising (823m) s rozhlednou (1,5km sv.od středu obce), nejvyšší vrchol v německé části východního Krušnohoří Kahlberg (904m) s původním smrkovým porostem ( přírodní rezervace 2,5km jz), rybníky Grosser a Kleiner Galgenteich , zbudované v 16. století pro zásobování dolů vodou , nyní slouží k rekreačním a sportovním účelům . Přímo v obci najdeme bobovou dráhu, jenž patří mezi jednu z nejsofistikovanějších drah na světě. V roce 2012 se zde bude konat mistrovství světa v jízdě na saních .

Můžeme využít jeden z tipů na běžkařský výlet. Tři kilometry směrem k Cínovci můžeme Altenbergobjevit další rozhlednu s názvem Kohlhaukuppe. Pod vrcholem Kahlbergu směrem k českým hranicím je uznávaný biatlonový areál , schválený i mezinárodní federací biatlonu (IBU).

Nedaleko odsud (1km) je ještě horské rašeliniště Georgenfelder Hochmoor. Je jedním z nejvýchodnějších hřebenových rašelinišť Krušných hor a patří mezi opravdu jedno z nej.

Domovská stránka obce s pohledem webkamery na sjezdovku je ZDE . Jsou v češtině.

Biatlonové centrum je ZDE

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz