Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

20. prosince 2008 Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 917 x přečteno

Bouřňák

Na svazích kopce Bouřňák (869m) je jedno Bouřňákz nejvýznamnějších lyžařských středisek Krušných hor. Na jeho vrcholu je turistická chata zprovozněna v r.1930. O postavení objektu se zasloužil průkopník turistiky v Krušných horách, učitel z Hrobu a ředitel školy v Duchcově Karel Lím. Z významného vrcholu Flájské hornatiny vedou turistické i závodní sjezdové tratě. Z terasy (kde je i parkoviště) před hotelem, se tvírá překrásný výhled až na České středohoří ,Lužické hory i vzdálenější dominanty.

Smrkový porost na Bouřňáku je poškozen, o to víc tady rostou zakrnělé buky, jeřábi a břízy. V r. 1979 byla na rozloze 3,2 ha vyhlášena přírodní památka Buky na Bouřňáku. Starý porost je větrem pokroucený do roztodivných tvarů – i za špatného počasí , kdy je výhled do kraje nulový, má místo svoji podivuhodnou atmosféru.

Na vrchol vede silnička od Nového Města . Bouřňák je chráněný přírodní výtvor, 140dnů v roce je pod sněhovou pokrývkou, naprší zde cca 900mm srážek a průměrná teplota je 5°C. Lze zde objevit plno vzácných rostlin ( mléčivec alpský, prha arnika, pryskyřník omějolistý).

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz