Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

25. února 2009 Naučné stezky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 2 241 x přečteno

Naučná stezka Bořeň aneb nejlepší skalní lezení v Čechách

Bořeň

Nedaleko podkrušnohorské Bíliny, vlastně už v Českém středohoří najdeme Bořeň (539m.n.m.) Vede zde jak naučná stezka z Bíliny, tak je zde nejlepší české lezení po tvrdém kameni. Zde se taktéž trénuje na horolezectví ve vysokých horách.

Znělcové skály vytvářejí řadu prapodivných útvarů s velkým množstvím komínů a spár. Zejména jižní stěna nabízí množství lezení v různých obtížnostech.

Z vrcholu Bořně, kam se dá vylézt tedy nejen po skalách, ale i po turistické značce (naučné stezce) se nabízí nádherný kruhový rozhled na okolní krajinu, i když jej místy kazí pohled na hnědouhelné doly a elektrárny. Stačí se však jen otočit na jih a vidíte malebné kopečky Českého středohoří.

Bořeň je přírodní rezervace s význačnou flórou a faunou. Mezi skalami najdeme hvězdici alpskou, hvozdík a další vzácné rostliny, které popisují informační tabule na jednotlivých zastávkách školní naučné stezky. Na úpatí vrchu Bořeň najdeme i restauraci se stravováním a ubytováním jak pro horolezce, tak i luxusnějším ubytováním v apartmánech. Nedaleko restaurace a chaty Bořeň je vyhlídka Kančí zub, odkud je pěkný výhled na kotlinu směrem k Mostu i na samotný vrcholek kopce.

Naučná stezka začíná v lázeňském areálu v Bílině. Délka její trasy je 3,5 km a čítá 12 zastávek. Je zaměřena na botaniku, zoologii, ekologii, geologii. Náročnost terénu je středně těžká a měli by nám stačit necelé dvě hodiny. Z Bořně pak vede zelená zpět do Bíliny druhou stranou kopce.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz