Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

26. března 2009 Přírodní parky

Oblasti: | Komentáře: 1 | 1 822 x přečteno

Národní přírodní rezervace Velký močál

rosnatka okrouhlolistá

Velký močál je krušnohorské vrchoviště, rozkládá se na ploše necelých 51 ha v nadmořské výšce 910–930 m na katastrálním území obce Rolava, necelé 4 km severovýchodně od obce Přebuz.
Rezervace byla vyhlášena v roce 1969.

Samotné rašeliniště je učebnicovou ukázkou horského rozvodnicového vrchoviště. Má nepravidelný tvar s největší mocností rašeliny 670 cm, průměrná mocnost činní 216 cm. Četné vodní tůňky jsou rozesety zvláště v severozápadním cípu a v centrální části rezervace.Borovice rašelinná tvoří neprůstupný okraj. Pokud se nám podaří zdolat tuto bariéru (místní znalec použije úzký průsek vytvořený lačnými myslivci) otevře se nám rozvolněná plocha s četnými jezírky střídajícími suchá místa s borovicí.

Močál má tvar oválu s delší osou ve směru západ-východ a sklonem k východu. Sycen je srážkovou a spodní vodou, tvoří v podstatě vypouklou, mírně svažitou čočku. Charakter zavodnění nebo spíše výška hladiny se během roku značně mění, někdy je neprostupný, v letních měsících je vody méně.

Téměř všude nalezneme klikvu bahenní, ve vlhkých částech a v rašeliníkových jezírkách najdeme častou ostřici bažinnou, na suchých místech se objevuje ostřice chudokvětá , v jezírkách se na několika místech se vyskytuje blatnice bahenní.

Pocit uspokojení zde ale najdou obdivovatelé masožravých rostlin. Najdeme zde tři zástupce rosnatek . A to rosnatku okrouhlolistou a stejně tak rosnatku anglickou . Pozeznáme je podle tvaru listů. První má čepel širší než delší, kdežto druhá naopak čepel silně protáhlou až čárkovitou, dlouhou a úzkou. V červenci kvetou drobnými bílými kvítky na dlouhých stvolech. A právě v těchto místech, kde se tyto dva druhy potkávají, se vyskytuje jejich ustálený kříženec rosnatka obvejčitá .

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz