Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

09. května 2009 Hrady, stavby

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 247 x přečteno

Hrad na Hněvíně


Hněvín

Jedinečnou dominantou podkrušnohorského hornického města Most je hrad Hněvín v nadmořské výšce 399m. Mostecký hrad byl postaven na Zámecké hoře (Hněvínu). Archeologický průzkum prokázal pozůstatky hradeb již v 9. století.

Na svazích Hněvína jsou zachovalé čedičové terasy ze středověku a proběhla zde obnova vinic zásluhou vinařství Chrámce. Dne 30.3. 2004 vysadili pan prezident Václav Klaus s chotí Livií sazenice Ryzlinku rýnského na obnovené „Nebeské vinici u černé borovice“ na vrchu Hněvín. Vinice vysazená prezidentským párem nese název vinice Livia.

Za vlády Rudolfa II. pobývali na jeho příkaz na mosteckém hradě alchymisté Angličan Eduard Kelley a Řek Marek Mamugny. V roce 1595 prodal Rudolf II. hrad městu Most.

V roce 1646 jej lstí Švédové dobyli a na Mostecké uvalili veliké pokuty a poplatky. Rok a půl císařské vojsko hrad obléhalo, ale ten zůstal v rukou Švédů. Ti ho drželi i po uzavření vestfálského míru.

V roce 1879 byla postavena restaurace, v roce 1889 vyhlídková věž, kterou o rok později strhl vichr. V roce 1896 byl ustanoven spolek přátel Zámecké hory a začalo se se stavbou nové vyhlídkové věže. Ta byla dostavěna v září 1900.

V roce 2001 prošel celý hrad rozsáhlou rekonstrukcí. V areálu hradu je přístupná věž s rozhlednou, hvězdárna a restaurace s hotelem. Před několika lety bylo opraveno přírodní divadlo a v létě zde pod širým nebem pořádá divadelní představení mostecké divadlo.

Z vyhlídkové věže i z opevnění na nádvoří hradu jsou pěkné výhledy nejen
na město Most ale i na Krušné hory, či České středohoří
.

otevřeno:
duben – září:
so – ne
vstupné:
dospělí: 10,- Kč
děti: 5,- Kč

Hvězdárna se nachází na malém nádvoří hradu.

Pozorování pro veřejnost je vždy v neděli od 14.00 – 21.00 hodin a vždy při zajímavém úkazu. V kopuli hvězdárny je výkonný refraktor (čočkový dalekohled) typu Gustav Heyde, který umožňuje přiblížení pozorovaných objektů až 300x.

Hvězdárna Most – Hněvín
tel.: 476 442 437
mobil: 605 550 889

Domovská stránka hradu Hněvín

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz