Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

07. června 2009 Naučné stezky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 3 000 x přečteno

Naučná stezka Královské Poříčí – Loket


Loket

Snadná stezka pro pěší i cyklisty. Trasa vede podél Ohře po rovině, lze pokračovat až do Karlových Varů.

Turistické trasy
zelená Sokolov – Loket

Cyklotrasy
Sokolov – Loket – Karlovy Vary

Zajímavosti v okolí
CHKO Slavkovský les, Karlovy Vary – lázně, Krásno – hornické muzeum a skanzen, Loket – hrad, Sokolov – muzeum, Bernard – statek

Naučné stezky v okolí
Doubí – Svatošské skály, Ježkova stezka, Křížky, Lubsko, Tajga. Trasa je dlouhá 5,5km, je na ní 8 zastávek, což by nám mělo pěšky trvat 2 hodiny.

Po levém břehu Ohře vede cesta z Královského Poříčí přes Loket až do Karlových Varů. Královské Poříčí má zachovalý středověký půdorys s velkou protáhlou návsí. Na návsi najdeme dominující raně gotický kostel sv. Kunhuty. Je to jedna z nejstarších staveb na Sokolovsku. V obci je i několik zachovalých staveb lidové architektury podkrušnohorského typu.

Hrad Loket s přilehlou částí města tvoří městskou památkovou rezervaci.

Ohře je přírodní památkou, která chrání geologické profily, pseudokrasové jeskyně a naleziště zkamenělin. Ohře si pod Královským Poříčím vyhloubila údolí, stejně tak si zde vymlela i menší jeskyně. Největší z nich se jmenuje Cikánka, je dlouhá 40m. V jejím podzemí najdeme několik síní a chodeb.

Podél Ohře se šíří i nežádoucí rostliny. Jsou to např. netýkavka žlaznatá, pocházející z Himaláje, dále pak křídlatka, pocházející z východní Asie. K nám se dostala jako okrasná rostlina, používala se k ochraně svahů proti erozi. A v neposlední řadě je to známý bolševník velkolepý, jenž pochází z Kavkazu. Dorůstá výšky až 4m a dotyk vyvolává silně alergické reakce.

Karel Drábek Naučné stezky a trasy III. Karlovarský a Plzeňský kraj

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz