Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

28. července 2009 Zajímavosti

Oblasti: , , | Komentáře: zatím žádný | 2 045 x přečteno

Větrné elektrárny v Karlovarském kraji

Stavbu téměř čtyřiceti nových větrných elektráren připravují investoři v Karlovarském kraji. Hlavně v oblasti Krušných hor, ale i na Mariánskolázeňsku.

Proti některým větrníkům – třeba u Habartova nebo v Krásné u Aše – nikdo nic nenamítá a čeká se, že budou hladce schváleny. Jinde -například v Horní Blatné či Trstěnicích – se ale vedou spory a odborníci musí detailně prozkoumat vliv chystaných elektráren na životní prostředí.

Sokolovská radnice před pár dny začala rozhodovat o stavebním povolení pro pražskou firmu Green Recycling Machines. Ta chce vedle současného větrného parku v osadě Horní Částkov u Habartova vztyčit ještě další dva stometrové stožáry s vrtulemi. „Kapacita by měla být stejná jako u prvních dvou elektráren – tedy dva megawatty,“ řekl Petr Volmut, který zastupuje investora. Už před několika lety dostala souhlas od krajského úřadu chomutovská firmaWindenergie, aby postavila tři vrtule u Vrbic na Žluticku. Zatím tu ale nestojí. „Změnili jsme kvůli elektrárnám územní plán. Kdyby šlo všechno tak, jak si představujeme, firma by mohla začít do roka asi kilometr od obce stavět,“ řekl starosta Vrbic Jiří Sojka. Blíží se chvíle, kdy stejná společnost sestrojí pět elektráren u Jindřichovic na Sokolovsku. „Bude to na podzim, čeká se na stavební povolení,“ uvedla starostka Anna Polívková.

Asi největší park se připravuje poblíž Lubů na Chebsku. Mluví se o devíti větrnících, ale jejich počet není zatím jistý. „Vyvíjí se novější a čím dál lepší a účinnější stroje. Jde o to, který typ tam dosadit,“ vysvětlil Volmut. Stavět se chystá Winding WE. Zastupitelstvo s výstavbou v lokalitě Výspa – tedy daleko od obydlí – už souhlasilo.

Některé další plány na ekologickou výrobu elektřiny ale mají své odpůrce. Sokolovští úředníci nesouhlasí se stavbou tří větrníků v Lobzech u Březové na úpatí Slavkovského lesa. Starosta Březové Miroslav Bouda je za to kritizuje. „Tvrdí třeba, že elektrárny zkazí výhled na kamenickou kapli. Asi nevědí, kde kaplička stojí. Vždyť už teď se lidé dívají na stožáry vysokého napětí a rozvodné stanice. Dominantu Slavkovského lesa větrníky nenaruší a ještě se stanou turistickou atrakcí,“ míní starosta. Krajský úřad nařídil detailní prozkoumání záměru z hlediska životního prostředí.

Dohady se vedou také v Horní Blatné. Velká část města podepsala petici proti elektrárně. Hlavními kritiky jsou lidé ze Sdružení za udržitelný rozvoj Horní Blatné v čele s lékařem Tadeášem Mašlankou. „Jestli se zde postaví elektrárna, klesne cena mého domu z 3,5 milionu korun na 700 tisíc. Elektrárna by připravila obyvatele města až o sto milionů korun,“ řekl už dříve Mašlanka.

Starosta Horní Blatné Robert Petro tvrdí, že zastupitelstvo výstavbu větrné elektrárny podpořilo. „S občanským sdružením jednáme, budeme chtít docílit toho, aby se elektrárna v případě výstavby posunula o dalších tři sta metrů od obytné části.“ Investoři slibují obcím statisíce i miliony korun, pokud větrníky na svém území strpí. Například Luby by si měly přilepšit ročně o 1,35 milionu.

***

Kde mohou stát nové větrné elektrárny
Vrbice – 3 – schváleno krajským úřadem 6. 10. 2006
Klínovec – 5 – investor má dopracovat dokumentaci
Horní Blatná – 1 – bude posuzován vliv na životní prostředí
Sněžná (Kraslice) – 2 – bude posuzován vliv na životní prostředí
Horní Částkov (Habartov) – 2 – schváleno krajským úřadem
Jindřichovice – 5 – s podmínkami schváleno krajským úřadem 9. 1. 2008
Kraví Hora (Trstěnice) 6 – bude posuzován vliv na životní prostředí
Lobzy (Březová) – 3 – bude posuzován vliv na životní prostředí
Horní Paseky (Aš) – 4 – schváleno krajským úřadem 10. 12. 2008
Krásná – 6 – schváleno krajským úřadem 20. 6. 2008

Zdroj: Krajský úřad Karlovarského kraje, MF Dnes

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz