Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

29. října 2009 Naučné stezky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 2 500 x přečteno

Naučná stezka Kočičák

Charakteristika Krušných hor

Naučná stezka Kočičák si klade za cíl, díky partě nadšenců, seznámit nás s historií řopíků, tedy předválečného opevnění v Čechách.řopík
Snadná stezka pro pěší, o délce zhruba jednoho kilometru je schůdná po celý rok, je to pouze odvislé od počasí. Na stezce je zřízeno celkem 5 zastávek s informačními tabulemi. Součástí naučné stezky je i muzeum Řopík .

Výlet na naučnou stezku můžeme spojit též s krátkým výšlapem Za Blatenskými zelňáky .
Naučná stezka
Turisticka trasa: najdeme ji na červeném značeném okruhu, který vede v okolí Chomutova. Můžeme využít i žluté turistické, která vede napříč červeného turistického značení. Ta nás dovede až k rozhledně Strážiště (Partyzán) , která v roce 2004 vyhořela, dnes zdárně pokračuje její rekonstrukce. Pokud obejdeme zmíněnou rozhlednu směrem k bývalé umělé sjezdovce (dnes už po ní není památky) naskytne se hezký výhled jak na krušnohorský masív tak na Březenec či Jirkov .

Zajímavosti v okolí: Kamencové jezero , Zoopark Chomutov , mlýn v Zooparku , přehrada Kamenička , přehrada Křímov , přírodní park Bezručko údolí , rozhledna Strážiště (Partyzán) .

V horách, nejen v okolí Chomutova na ně narazíme velmi často. Desetiletí je zamaskovala někdy k nepoznání. Často teprve dnes doceníme, jak důmyslně byly voleny jejich pozice. Střelecké průsky zarostly stromy a křovinami. Kulometné pevnůstky, hnízda či pevnostní objekty jsou opředeny legendami a vzbuzují respekt a zájem. Není divu, ve svých dobách byly pýchou národa a zárukou jeho bezpečnosti. Byly do nich investovány miliardy, budovalo je na třicet tisíc civilních dělníků a dva tisíce vojáků naší armády.

Točili se kolem nich agenti německé špionáže i dobrovolní informátoři z řad sudetských Němců. Tisíce objektů československého opevnění budovaných v letech 1935 – 1938 v Čechách, na Moravě, Slovensku a Podkarpatské Rusi zůstaly dodnes tak, jak je naši vojáci po kapitulaci opustili. Vojáci, kteří byli připraveni bránit v září 1938, byli odhodláni raději padnout než svá stanoviště opustit.

Od vybudování prvních československých pevnostních objektů uplynulo již více než 70 let, ale přesto nezůstaly pouhou historickou památkou, připomínající tehdejší odhodlání i zradu. Dodnes je často kladena otázka, proč Československo stavělo opevnění, jakou mělo odolnost, výzbroj, osádku, technické vybavení, kdo a kdy je stavěl.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz