Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

27. června 2010 Řeky, toky, vodopády

Oblasti: | Komentáře: 2 | 6 789 x přečteno

Helenčiny vodopády – vodopád Nivského potoka

hory

Helenčiny vodopády

Tento vodopád najdeme zhruba 40 m od nově (2009) zbudované cyklostezky mezi Svahovou a Sluneční cestou na červené turistické značce. Před dřevěným (20m) mostkem (od Svahové) vede k vodopádům lehce vyšlapaná cestička.

Dno údolí tu v jednom místě tvoří skalní práh, přes který potok přepadá. Vznikl zde tak čtyřmetrový vodopád, pod nímž jsou ještě další dva nízké stupně. Na starých německých mapách označován jako Aubachfall bei Neuhaus (vodopád Nivského potoka u Svahové), novější regionální časopis uvádí název Helenčiny vodopády. Menší peřeje jsou i hezkém, ale místy dost obtížně průchodném údolí dále po proudu potoka až k Nivskému mlýnu, kde Lužec teče přes velké kameny a skalní prahy.

Helenčiny vodopády from Martin Valina on Vimeo.

Oficiálně se nazývá Nivský potok, ovšem častěji se používá jména Lužec (obě jména vznikla překladem německého názvu Aubach; Au = niva, luh). Potok měří celkem 11,1 km a původně ústil do Bíliny. V 70. letech 20. století byl dolní tok potoka v souvislosti s těžbou uhlí přeložen a zaústěn z části do Podkrušnohorského přivaděče, částečně upraveným korytem do Bíliny. Voda z Nivského potoka je převáděna do povodí Bíliny pro využití k vodárenským účelům (vodní nádrž Jirkov).

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (5hlasů, průměr: 4,60 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz