Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

10. července 2012 Pěší tůry

Oblasti: , | Komentáře: zatím žádný | 1 938 x přečteno

Putování nad údolím Labe na několik vyhlídek

Jednou za čas je potřeba pověsit kolo na „háky“  a vyndat ze skříně kvalitní trekové boty. Jsme pak odměněni několika pohledy na údolí Labe. Je to  prostě takové putování nad údolím Labe na několik vyhlídek.

Z Ústí nad Labem si ušteříme výšlap nad labské údolí  novou lanovkou na Větruši.

Z Větruše  vyrážíme po zelené turistické, abychom ji u vodopádu Vrkoč vystřídali žlutou, která nás dovede nejen na Vaňovskou skálu ale i na další vyhlídky až do Dubiček.

Ideální doba výletu by mohla být po deštích, kdy by stoupla šance vidět na Vaňovském vodopádu to, co ke každému  patří , tedy vodu. Zvláště v letních měsích, to není až tak normální věc. Právě tady oceníme  kvalitní trekové boty, v těchto místech nás čeká ve stinných místech kamenitá cesta, ve dnech „medardových“ mohou být kluzké.

Od vodopádu je to jen kousek ke stejnojmenné vyhlídce, odkud je nádherný výhled na město Ústí nad Labem, údolí Labe, protilehlý hrad Střekov a vrcholy Českého středohoří s dominantou Vysoký Ostrý.

Další z hezkých vyhlídek na meandry Labe a na protější vrcholky Českého středohoří mezi Lovosicemi a Ústím nad Labem nám nabídne vyhlídka Skalky na kterou musíme sejít ze žluté turistické cesty asi 300 metrů abychom se na ní pak vrátili .

Mlynářův kámen, místní jej nazývají U Křížku nam nabídne jak jinak, pohled na Labe a obec Dolní Zálezly. Je to místo vyhledávané i horolezci, tvoří jej pět masivů z tvrdé, ale do bloků zvětralé vyvřeliny. Skály jsou vysoké pět až dvacet metrů a vedou na ně tři desítky cest obtížnosti 2 až 6+ UIAA.

Třešničkou na dortu je pak poslední výhled na věčné Labe od kostelíku v Dubičkách. Není nad to koupit si po krásném šlapání v místní hospůdce u kostelíčku jedno orosené, opřít se o terasu,  popíjet a kochat se výhledem.

Noc jsme strávili ve tři kilometry vzdálených Dolních Zálezlech abychom druhý den pokračovali výšlapem na Lovoš, ale o tom zase až někdy jindy.

z Větruše

Na Větruši

Střekov

Labe

Vaňovský vodopád

Brná od Podlešína

z Vaňovské skály

Skalky

Kletečná a Milešovka

u Křížku

z Dubic


Hike route 1500189 – powered by Wandermap
1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz