Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

21. září 2012 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 216 x přečteno

Křížová cesta v Nejdku

Křížová cesta je zpodobení utrpení Krista na poslední jeho cestě z domu Pilátova až na horu Kalvárii (Golgota) po Via Dolorosa. Jednu takovou najdeme i v Krušných horách .

Křížová cesta byla vybudována v letech 1851 – 1858 a neměla a dosud nemá široko daleko sobě rovné pro svou délku a nádhernou polohu přímo nad centrem města. Procházky v tomto místě mají kouzlo v každém ročním období. Nabízí návštěvníkům překrásné pohledy z ptačí perspektivy na historickou část města i daleké výhledy do hlubokého údolí Rolavy.

Má 14 zastavení v podobě kamenných kapliček.

Věhlasná Nejdecká křížová cesta (NKC) vznikla v letech 1851 -1858 díky mecenášce Anně Hácklové (?1752 – 1840), vykonavateli její poslední vůle městskému soudci Franzi Waldóstlovi (1791 -1871)  a Nadaci křížové cesty.

Nejdecká křížová cesta byla poprvé vysvěcena 24.10.1858 a Střelecký vrch byl přejmenován na Křížový vrch. V roce 1860 byla před prvním zastavením postavena kaple Olivové hory. Na konci NKC byla roku 1863 dokončena kaple Božího hrobu. Křížovému vrchu vévodil dřevěný kříž, který byl v r. 1897 nahrazen sedmimetrovým železným krucifixem.

Po skončení 2. světové války se na Nejdecké křížové cestě neprováděla vůbec žádná údržba, vandalové zničili nebo odcizili všechny dřevěné plastiky, poničeny byly zdobné prvky, osvětlení, z kaple Božího hrobu na vrcholu zbyly jen ruiny, kaple Olivové hory zmizela docela. Na začátku 90. let 20. století zbyly z křížové cesty jen kříž ná vrcholu a holé kamenné kapličky, které odolaly vandalům jen díky své žulové podstatě a dokonalé práci krušnohorských kameníků.

Nad NKC začalo svítat v roce 1999, kdy bylo založeno občanské sdružení,  které se zavázalo, že obnoví uměleckou část křížové cesty ze sbírek občanů, z darů místních podnikatelů a z darů německýčh krajanů, jejichž předkové Nejdeckou křížovou cestu zbudovali.

Je úžasné, že na současné trase nenajdeme nikde žádné stopy po vandalech.

 

Křížová cesta v Nejdku

Křížová cesta v Nejdku

 

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz