Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

19. srpna 2013 Hrady, stavby

Oblasti: | Komentáře: 1 | 1 610 x přečteno

Mlýn Horní Podluží – Světlík

Mlýn holandského typu, dnes soukromý rekreační objekt, kulturní památka.

Na první pohled dost zchátralý. Jeho umístění je neobvyklé, místo na návrší stojí v mělké sníženině.

Bytelná trojpodlažní budova větrného mlýna z lomového kamene o výšce 8,5 m a přízemním průměrem 10,5 m má mírně kónický tvar a je kryta střechou, vysokou 5,5 m. Celková výška mlýna je 14 m. Zdi s oprýskanou omítkou mají při zemi sílu 1,1 m, v koruně 0,9 m.

Zajímavostí mlýna bylo větrné kolo, které se skládalo z pěti křídel. Z kola se však na původním místě zachovala jen ocelová hřídel s pětiramennou litinovou hlavou, z níž trčí zbytky dřevěných ráhen. Plocha křídel byla na tomto mlýně, podobně jako na větrníku v Růžové vyplňována nikoliv ručně dřevěnými destičkami, ale mechanizovaně řadou naklápěcích žaluzií, šlo patrně o vliv blízkých německých nížin, kde byly větrníky na technicky vyšší úrovni než u nás. Tři křídla se zbytky žaluzií jsou uložena v bezpečí mlýnského interiéru.

Uvnitř se zachovaly také trámové stropy a pozoruhodný nosný sloup ze žuly uprostřed budovy v prvním podlaží. Mlecí zařízení je zachovalé, ale značně poškozené.

Větrník byl postaven roku 1843. Mlýn pracoval až do roku 1945. V blízkosti mlýna stála vesnička Lichtenberg, která byla srovnána se zemí po odsunu německého obyvatelstva. Mlýn jako významná památka zůstal stát, zmizela však velká hospodářská budova s pekárnou.

V poválečných letech mlýn chátral, v roce 1952 byl však díky památkářům opraven a stal se opět provozuschopným. Bohužel vichřice zničila větrné kolo, o opětnou rekonstrukci se již nikdo nepostaral.

Pod podmínkou opravy a údržby byl později mlýn prodán za 3330,80 korun soukromé osobě, mlýnu to však neprospělo. Postupně se zde vystřídalo několik majitelů, určitý čas sloužila jako turistická noclehárna. Žádný z majitelů bohužel nevyvinul do dneška aktivitu k obnově mlýna. Dokonce obyvatelé okolních obcí sepsali petici na záchranu této vzácné památky.

Větrník je sice sešlý, ale jako jediný větrný mlýn v Čechách není postižen novodobými stavebními úpravami a existuje tedy stále šance, že bude opraven
do původní podoby. Je to tedy jediný hodnověrný větrný mlýn.

Objekt je chráněn jako kulturní památka, není bohužel veřejnosti přístupný.

Čerpáno
Martin Janošek: Větrné mlýny v Čechách, na Moravě a ve Slezsku 2003.

Mlýn v Horním Podluží

 

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz