Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

18. října 2013 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 781 x přečteno

Magnetická hora aneb Křížová hora

Křížová hora je magneticky pozitivní místo stejně jako štola Jana Evangelisty pod ní. Dalo by se říci, že hora bouřky přímo přitahuje. Žíly ve skalách jsou vlastně vodiče, takže vlastně každá bouřka vyvolává silně magnetické reakce.

Pokud se v době bouřky nacházíme ve štole pod horou prožíváme silné praskání jako v mikrovlnce, není slyšet vlastního slova. Stěny se chvějí, vibrují jako při zemětřesení, a zaduní-li venku hrom, vletí do chodby a je to jako by sem vystřelilo těžkotonážní dělo zvuk se hrne chodbou jako palcát, odráží se od stěn ‚ a zoufale hledá, kudy by unikl. Štola v tu chvíli funguje jako zesilovač, člověk má pocit, že mu těsně u hlavy projíždí několik tanků.

Vrch nad obcí Jiřetín pod Jedlovou, kde v 18. století vzniklo poutní místo spojené s legendou o zjevení Spasitele na kříži sedmi bratrům, vybízející je k návratu z nuceného exodu v době protireformace. Vrátí se nejmladší z nich. Nemocný na nohy, nechá vystavět na úpatí hory dřevěný kříž, a po svých modlitbách je uzdraven. Místo se stalo známým a poté sem začalo přicházet mnoho trpících. O založení křížové cesty a výstavbu kaple se zasloužil zdejší farář Gottfried Liessner. Celý areál byl vysvěcen 17. září 1764 a obsahuje:

Areál Křížové hory byl v roce 1969 prohlášen za kulturní památku. Od roku 1991 začala cílevědomá snaha o celkovou obnovu tohoto místa, jež patří mezi nejvýznamnější dominanty obce Jiřetína pod Jedlovou.

Štola sv. Jana Evangelisty skýtá blahodárné prostředí pro astmatiky, do podzemního jezírka kape voda, která křísí kocovinou stižené, ale hlavně ve štole najdeme kámen Štěstí. Dohladka vyleštěný kus skály s prastarým vytesaným nápisem GLUCK. Ti kdož trpí migrénou, stávají tu minuty, poté ale bolest pomalu ale jistě mizí. Pomáhá bolavým očím, kloubům. Stačí jen přiložit dlaně těsně ke kameni a energie doslova rozechvěje ruce. Čím dál více návštěvníků přijíždí jen kvůli léčivému kameni.

Křížová hora

 

Kámen štěstí

Kámen štěstí

 

 

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz