Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

01. května 2014 Hrady, stavby

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 685 x přečteno

Znovuobnovená kaplička sv. Jana Nepomuckého na Mílově

Život vesničky Mílov končí roku 1953, kdy byly všechny domy včetně kapličky sv. Jana Nepomuckého srovnány se zemí.

V bezprostřední blízkosti, na německé straně, která je od kapličky jen několik desítek metrů najdeme Halbemeile – Půlmíle.

Znovuobnovená kaplička kaplička sv. Jana Nepomuckého má připomenout oběti, poválečného uspořádání Evropy, kdy ji v rámci odsunu opustili její němečtí obyvatelé.

Do akce se společně pustilo město Boží Dar a německá obec Breitenbrunn. Staronová kaple byla postavena v místech bývalé kapličky, postavené kolem roku 1830.

Vesnička Mílov ležela na hranici mezi německým Breitenbrunnem a Božím Darem. Vznikla někdy kolem roku 1546. V 18. století stávaly na německé straně hranice tři a na české čtyři domy. Samotnou kapličku sv. Jana Nepomuckého nechal v roce 1830 postavit Christoph Glaser. Sloužit měla nejen místním obyvatelům, ale také poutníkům a pocestným na staré jáchymovské silnici.

Při stavbě kaple byly použity původní kameny a žulové obložení oken a dveří. Její dlažbu symbolicky tvoří kameny ze všech devíti původních domů, které stávaly na českém území.

Slavnostní vysvěcení kaple sv. Jana Nepomuckého katolickými faráři z Česka i Německa je naplánované na 17. května. 2014.

kaplička sv. Jana Nepomuckého

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz