Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

08. dubna 2018 Rozhledny, pohledy

Oblasti: , | Komentáře: zatím žádný | 1 075 x přečteno

Skalní útvar Großer Lugstein

Horské rašeliniště Georgenfelder Hochmoor je jedním z nejvýchodnějších hřebenových rašelinišť Krušných hor a patří mezi opravdu jedno z nej..
Je to jedno z mála přístupných horských rašelinišť a platí se tam vstupné.

Nachází se západně od hraniční obce Zinnwald-Georgenfeld , v nadmořské výšce od 860 do 880 metrů n.m. Se svojí velikostí cca 10 hektarů představuje na saském území jen malou část celého rašeliništního komplexu, který pokračuje v Čechách.

Na jeho severním okraji okraji najdeme dvě skalní vyhlídky Großer Lugstein s nadmořskou výškou 899 metrů a o dva metry nižší Kleiner Lugstein.

Oba skalní útvary jsou z výlevné vyvřeliny žulového složení a permského stáří. Ve staré literatuře se označovala křemenný porfyr, nověji ryolit, což je však totéž. Taky se dají najít ryolitové ignimbrity (spečence), to jak sopka vyvrhovala cáry žhavé lávy, které se po dopadu spékaly.

V podstatě je celé území od jižního okolí Teplic pod Českým středohořím až někam za Drážďany největší vulkanický systém Českého masivu.

Je samozřejmě hluboko erodovaný, takže na dnešní povrch vykukují výlevné vyvřeliny (ryolity, r. ignimbrity, aglomeráty a tufy), ale i původně podpovrchový (hlubinný a žilný) aparát sopky s kalderou. Jednu takovou žilnou výplň z tvrdšího ryolitu najdeme právě na .

Z vrcholových skalisek jsou daleké rozhledy po německé i české části hor včetně Českého středohoří, nedaleko vrcholu je vysílač. Cesta k samotným sklaním blokům jest možná při troše píla a tlačení i na kole.

Großer Lugstein

Großer Lugstein

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz