Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

12. prosince 2005 Tipy na výlety

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 879 x přečteno

Okruh v okolí Hory SV.Šebestiána

Z bývalého královského horního města pojedeme Farským lesem k Přísečnické přehradě. Zpátky se vydáme krajem hustých lesů a rozsáhlých rašelinišť.Výlet středem Krušných hor můžeme zahájit v obci Hora Sv.Šebestiána. Z historického hlediska je obec významná především těžbou stříbra , cínu , mědi a později hlavně rašeliny a také tím , že roku 1597 bylo městečko povýšeno na královské horní město. Na kolo nasedneme na náměstí a vyrazíme po červené značce směr „Nová Ves“ 2 km,“Měděnec“ 16.5 km.

Sjíždíme do Nové Vsi , kde z hlavní silnice u zastávky autobusu odbočíme.Na druhé straně obce se zároveň se značkou připojíme na polní cestu a pojedeme chvíli podél kolejí (Chomutov- Vejprty).

Nedaleko Přísečnického potoka se napojíme na asfaltovou silnici vlnící se přes Farský les. Zhruba po 3km od rozcestí Výsluní odbočíme ze silničky vlevo na horší cestu a terenním klesáním sjíždíme k Přísečnické přehradě (viz. výlet Chomutov-Klínovec).

V závěru sjezdu vyjedeme z lesa a nabídne se nám první výhled na údolí s přehradou . V údolí se napojíme na silnici a v nejjižnějším cípu přehrady u zastávky autobusu a kamenného pomníčku z našeho směru odbočí červená vlevo. My pokračujeme kolem přehrady po hlavní silnici , převážně po rovině , až dojedeme k hrázi.

Za hrází se napojíme na modrou značku a stoupáme ostřeji po silničce směrem Jilmová a Pohraničí. Asi po 4 km již pokračujeme kopcovitým terénem podél česko-německé hranice , kolem rozcestníku Kóta 878 , kde se dovíme, že naše modrá značka vede rovně 3km do obce Jilmové.Projíždíme kolem rašelinišť Pod Jelení horou a Novodomského rašeliniště , míjíme malé potůčky a jezírka, až se zhruba po 2km z a Jilmovou napojíme na hlavní silnici z Hory Sv.Šebestiána do Německa.

Nyní se musíme bohužel sjet z 2km dlouhého kopce kolem kamionů čekajících na celní odbavení k parkovišti(též zast.busu , tržnice a restaurace) u hraničního přechodu, kde odpočíme vpravo na vedlejší cestu.

Dále už jedeme opět mimo frekventované tahy. Pokračujeme stále po modré směr „Nový dům-hájenka“ 6km. Zvlněným terénem projíždíme nyní kolem nejrozsáhlejšího rašeliniště v Krušných horách-Novodomského rašeliniště. Ze silnice z Pohraničí do Načetína asi po 3km odbočíme vpravo na lesní cestu a klesáme . Během cesty si můžeme všimnout dřevěných chodníčků , po kterých se lze blíže podívat na část rašeliniště .

0,5 km před rozcestníkem „Nový dům – háj“ odbočíme na červenou vpravo , která nás povede směrem „Hadinec“ 2km a „Bezručovo údolí“ 6km. Cesta se vine kolem velmi pěkného Nového rybníku a dále se ještě dvakrát zavlníme s terénem až vystoupáme k hrázi dalšího rybníku. Zde se červená stáčí prudce doleva a vede podél hráze.Chvíli pojedeme po náhorní planině a pak zahájíme prudký sjezd do Bezručova údolí.

Z horní částihlubokého údolí stoupáme proti proudu Chomutovky lemované několika skalisky zpět do Hory Sv.Šebestiána, kde náš výlet končí.

Celkem 45km

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz