Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

30. října 2008 Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: 1 | 1 562 x přečteno

Horský hotel Partyzán – Strážiště

Čerstvý článek o horském hotelu Partyzán je Vám nabídnut v článku Znovuzrozený horský hotel Partyzán.

Kopec Strážiště (511 m) u Chomutova již koncem 19. stol. patřil k oblíbenýmPartyzán výletním místům. Výsledkem tohoto zájmu bylo v roce 1882 vybudování dřevěné výhlídky – Glorietu – na nejvyšším bodě Strážiště.

V jeho přízemí se mohli turisté zotavit, či případně si koupit něco malého k občerstvení. Potom mohli vystoupit na vrchol do osmiboké věže, vysoké 8 metrů. A tak byl Gloriet vždy považován za rozhlednu.12.března 1924 potkalo gloriet neštěstí – vyhořel.

A tak se rozhodli chomutovští radní postavit na vrchu další vyhlídkový objekt. Rozhodli se pro plány chomutovského architekta H.Kuglera, které znamenaly postavení horského hotelu s restauračními a ubytovacími místnostmi a s kamennou rozhlednou. Přípravy začaly už v roce 1927, kdy městský úřad nashromáždil prvních 300 tisíc korun a vyzval veřejnost aby podpořila stavbu – ta byla dokončena 12.prosince 1931.

Místní jej od dob po 2. sv. válce pamatují jako Horský hotel Partyzán.

Od počátku 90. letech minulého stol. měnil hotel s rozhlednou často majitele.

Špatná zpráva přišla 23. listopadu 2004, kdy celý objekt vyhořel. Z restaurace zůstaly pouze obvodové zdi, věž byla poničena a celý areál byl uzavřen. Snad se ale blýská na lepší časy. Horský hotel ve změněné podobě má podle projektanta ing. Sedláčka nabídnout 36 pokojů a kongresový sál. Hlavní dominanta hotelu dvacetimetrová věž zůstane zachována.
Momentálně jsou stavební práce pozastaveny…

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz