Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

05. ledna 2009 Zajímavosti

Oblasti: , | Komentáře: zatím žádný | 1 737 x přečteno

Žeberská lípa, nejstarší strom centrálního Krušnohoří


Na výšinách nedaleko majestátního žeberská lípa kopce Jedlová , stávaly ve středověku dva hrady stejného názvu – Žeberk , označované Starý a Nový . Z obou do dnešních dnů nezůstalo mnoho, ale stezky tudy vedoucí patří k nejkrásnějším a nejromantičtějším v celé oblasti.

Provádí nás místy, která si ještě uchovávají z bývalé velebnosti a nezkrotné divokosti Krušných hor. Nahlédneme zde však i do doby ryze současné, do míst uhelných lomů, výsypek a odkališť , kde ale již nová zeleň dává tušit, že se jizvy v krajině pod Krušnými horami znovu zacelí.

V polovině žluté turistické stezky z obce Vysoká Pec k zámku Jezeří , nedaleko křižovatky cest, kde směrem nahoru bychom se dostali na vodní dílo Jezeří a v blízkosti myslivny, se nachází možná už zanikající, bizardní ale velebná lípa, jehož stáří se odhaduje na 750 let. Je to stále ještě mohutný rozložitý strom, se seříznutou vrchní částí koruny a velmi objemným kmenem, jehož větve se vzájemně dotýkají a na některých místech i srostly. V zimním období již připomínají abstraktní torzo.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz