Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

22. července 2006 Muzea a štoly

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 526 x přečteno

Měděnec bude bohatší o novou atrakci: štolu

Měděnec – Od sedmnáctého století se tu těžily minerály železa, mědi a zinku: Chalkopyrit, pyrhotin, sfalerit. Pak sem v letech 1910 a 1911 chodili romantičtí výletníci. Krátce se to zopakovalo ještě počátkem devadesátých let.

„U nás je stejně technických památek a zajímavostí jako v sousedním Sasku. Chceme alespoň některé lidem ukázat a zpřístupnit je. První je štola ve vrchu Mědník v Měděnci,“ říká geolog Petr Bohdálek, jednatel společnosti Montana Bohemia, která pro Karlovarské přírodovědné sdružení Goethe štolu upravuje. „Naším cílem je napojit tato atraktivní místa na turistické trasy a cyklostezky jak u nás, tak v Německu,“ dodal.

Nyní štola Marie Pomocné v krušnohorském Měděnci opět ožívá. Technici upravují její vchod a výztuhy, zabezpečují chodby a pracují na tom, aby sem od příštího května mohli proudit turisté, podobně jako do pětadvaceti hornických skanzenů na saské straně hor.

Štola Marie Pomocné je jen pár desátek metrů nad krušnohorskou vískou. Vchod do ní je z neopracovaných kamenů. Hned za ním už začíná dřevěná výztuha, která zatím zpevňuje přístupovou chodbu. Po zabezpečení se pro návštěvníky v květnu otevře 280 metrů štoly, ze které vedou malé odbočky do komor. Jsou různě veliké, podle toho, kolik se v nich těžilo. Největší je osm metrů vysoká a má rozlohu 8 x 10 metrů.

„Tato štola je jedním z nejstarších důlních děl v Mědníku. A podle dokladů jich tu bylo kolem pětačtyřiceti. Ruda tu nebyla v žilách, ale spíš v čočkách a nepravidelných hnízdech, která horníci přesně vytěžili,“ popsal zajímavé místo Bohdálek.

První návštěvníci by se mohli do štoly Marie Pomocné v Měděnci podívat již 8. září při Měděnecké pouti. Oficiální otevření se plánuje na květen. To už budou zcela připravené a osvětlené chodby i komory, kde se těžilo. Záchranné práce se financují z ministerského Fondu sanace ekologických škod po horní činnosti, protože části štoly se propadly a hrozilo, že se do nich někdo při procházce po Mědníku propadne. Na proměnu štoly v hornický skanzen se sdružení snaží sehnat peníze z různých grantů a evropských fondů.

Kromě štoly na Měděnci začne sdružení v září obnovovat také štolu Antonína Paduánského ve Vejprtech.

Převzato z Mladá fronta DNES – severní Čechy

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz