Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

25. ledna 2009 Muzea a štoly

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 505 x přečteno

Mikulášská štola – Hora Svaté Katky (Kateřiny )

Mikulášská štolaNejvětší a nejznámější štola v Krušných horách ve středověku na stříbro a měď bývala Mikulášská štola . Nad úroveň této štoly jsou uvnitř tři patra chodeb, pod úroveň jsou chodby do hloubky 157 m. Dnes jsou zatopeny, čerpání vody v minulosti zajišťovalo velké vodní kolo uvnitř této štoly, bylo poháněné vodou z náhonu od Nové Vsi v Horách. Vyčerpaná voda pak poháněla ještě pilu.

Těžba rud prakticky skončila v 18. stol.Roku 1936 zde bylo otevřeno hornické muzeum. Od roku 1939 do roku 1945 sloužila štola jako protiletecký kryt pro obyvatelstvo z okolí. V dubnu 1945 zde měly být ukryty archiválie a hodnotné věci z německé říše.

V současné době je opraveno cca 420 m štoly a obec zde má projekt se záměrem opět otevřít Hornicko-geologické muzeum.

Našli se staří pamětníci, kteří tvrdí, že právě do této štoly se koncem 2. svět. války podařilo německým vojákům uschovat část Jantarové komnaty. Dodnes se našel pouze jeden menší díl tohoto skvostu. O tom, zda pod Kateřinou leží tento poklad se přijelo přesvědčit už několik hledačů. Prozatím zde nejvíce proinvestoval hledač z Ameriky, a to 8 mil.Kč. Jantarová komnata ovšem na své objevení stále ještě čeká.

Na celou rekonstrukci přispívá i německá strana.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz