Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

27. ledna 2009 Hrady, stavby

Oblasti: | Komentáře: 1 | 1 574 x přečteno

Kostel Nanebevzetí Panny Marie – přesunutý kostel v Mostě

Tento kostel by se do tří let mohl Kostelocitnout na prestižním seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, podrobněji se dočtete zde .

Po požáru města v březnu roku 1515 zbyla z původního kostela Nanebevzetí Panny Marie z druhé poloviny 13. století pouze východní krypta a vnitřní obvodové zdivo západní věže. Obnova kostela byla svěřena staviteli Jakubu Heilmannovi ze Schweinfurtu. Základní kámen byl položen 20. srpna roku 1517. Hrubá stavba kostela byla dokončena roku 1549, kostel byl vysvěcen roku 1594. Stavba je architektonickým skvostem pozdní gotiky, završením vývoje gotického stavitelství v Čechách.

V 70. letech se rozhodlo o likvidaci starého Mostu z důvodu rozšiřující se těžby hnědého uhlí, což se mělo dotknout i děkanského kostela.

Naštěstí se podařilo tento gotický kostel zachránit. Nabízely se tři varianty záchrany. Ponechání na místě na uhelném pilíři, rozebrání objektu a postavení na jiném místě a přesun kostela jako celku. Zvítězila tedy poslední varianta. Přípravy se zvedáním kostela začaly 15. září 1975, 30. září 1975 počal vlastní přesun a 27. října téhož roku byl přesun ukončen.

Pro zajímavost délka přesunu byla 841m a rychlost 2 cm za minutu. Přípravy trvaly sedm let (bylo nutno zbořit všechny domy, které stály v cestě, zasypat někdejší povrchový důl Richard atd.)

Do roku 1988 byl kostel restaurován, v roce 1993 byl znovu vysvěcen.

V dnešní expozici jsou soustředěna nejvýznamnější díla původního inventáře – jehož část byla v době regotizace kostela v roce 1880 – 1883 uložena do mosteckého muzea – doplněná o další díla gotické a renesanční periody uměleckého snažení na Mostecku a Teplicku. Suterén kostela slouží jako výstavní prostor Severočeské galerii.

Provozní doba:
květen – září od 9.00 do 18.00 hod.
pondělí zavřeno

duben a říjen od 9.00 do 15.00 hod.
pondělí, úterý zavřeno

Každou první neděli v měsíci je veřejnosti otevřena věž kostela s ochozem (do října).

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz