Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

27. ledna 2010 Údolí

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 270 x přečteno

Údolí Krušných hor

Článek pojednává o údolích a říčkách v Krušných horách na německé straně v povodí řeky Flöha. O této řece si něco můžete přečíst v tomto článku.

Schwarze Pockau
Řeka Schweinitz, dlouhá 17,6 km, vytváří od svého pramene ve výšce 796 m nad m. severovýchodně od Brandhübel až do svého vtoku do řeky Flöha, 477 m nad m., přirozenou hranici mezi Saskem a Českem. Odvodňuje území ve velikosti 63,5 km², z toho připadá 30 km² na území Saska.

Schweinitz směřuje ve svém horním toku na jihozápad a patří jako
mělké koryto k horní rovině Deutscheinsiedel až do Brüderwiese. Název řeky je slovanského původu a znamená „potok divočáků“.

Řeka Natzschung, dlouhá 16,5 km, pramení v Čechách, 3km východně od Reitzenhainu, ve výšce 820m nad m. V prameništi se potok nazývá „Keilbach“. Po 2,5km zatéká potůček společně s „Roter Bach“ (Červený potok) do „Thomasteichu“ (Tomášův rybník). Až poté se název potoku mění v Natzschung. Zde protéká také stejnojmennou obcí a odtud vytváří přirozenou hranici mezi Saskem a Českem. Zatím co České Natschung patří k obci Kallich (Kalek), domy z Horní a Dolní Natzschung se nacházejí na pláni Rübenau. Odtud se údolí zužuje více a více. V Rübenau v části obce Neumühle zesílí Natschung spojením s Rübenauským potokem (též nazýván Vesnický potok) a tímto dosahuje již průměrný průtok vody 0,64 m³/s. Tok řeky lemují na obou stranách strmé skalní útvary.

Ještě před nejznámějším skalním útvarem, Stößerfelsen, nabírá potůček s
Stößerfelsen
Töltzschbachem svůj nejdelší přítok. Podél Rothenthalu se vlévá Natzschung nakonec v Grünthalu do Flöhy ve výšce 468 m nad m.
Z celkové plochy povodí 84 km² připadne 60 km² na území České Republiky. Až sem činí průměrný odtok pouhých 0,55 m³/s. Důvodem jsou dva umělé příkopy, Zeuggragen a Grüner Graben (Zelený příkop), které již sto let přiváždějí vodu z Pockau do hornického regionu Marienberg-Pobershau.
Podle přitékajících tmavých vod z mnoha rašelinišť je řeka též nazývána Schwarzwasser (Černá voda). Pod Kühnhaide je účinná erozní báze řeky Flöha. Řeka si zde vyhlubuje nejkrásnější zářezové údolí v saských Krušných horách.
Dále přijímá Schwarze Pockau (Černá Pockau) Rote Pockau (Červená Pockau). Poté, co protékají Knesenbach a Lauterbach, vlévá se Pockau ve výšce 398 m nad m. ve stejnojmenné obci do Flöhy. Celková plocha povodí činí 133 km², z čeho připadne na české území 26 km².
Název Pockau, který byl již zmiňován v roce 1292, pochází zřejmě z češtiny a znamená opačně, tedy odtékající voda z Čech směrem na sever.

Z německého jazyka přeložil Honza Kučera – Galdra – www.profifotoart.cz

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz