Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

15. února 2009 Obce a místa

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 2 550 x přečteno

Rotava, proč ji navštívit ?

Rotava se
Rotava nachází na jižních svazích Krušných hor mezi Kraslicemi a Nejdkem. Je vsazena do krásného koutu západního Krušnohoří. Téměř panenská příroda s rozsáhlými lesními partiemi , rašeliniště, vřesoviště a horské louky vytvářející nádherné scenérie, nás čekají v každém ročním období při návštěvě tohoto kraje.

První písemné zmínky jsou z roku 1543. Těžba železné rudy a její zpracování se zapsaly zlatým písmem do historie města. Rotava patřila mezi první místa v Evropě, kde se uplatnil vynález pocínování plechu. Železárny Nejdek z roku 1909 se staly jednou z klíčových podniků Rakouska – Uherska.

Mezi pamětihodnosti patří katolický kostel sv. Petra a Pavla z roku 1925.

Nedaleko je i novobarokní zámek Favorit nad romantickým potokem Skřiváň. Za zhlédnutí stojí dochovaná vysoká pec v Šindelové , zařazená do kategorie technických památek.

Turisté by neměli zapomenout navštívit přírodní park Přebuz , ani výstup na strmé návrší vypínající se nad východním okrajem města. Z vrcholu se otevírá krásný výhled do kraje , v bývalém lomu je geologická rezervace se skalním útvarem Rotavské varhany z čedičových sloupů. U silnice do Jindřichovic leží další čedičový lom s unikátním odkrytým jícnem a malebným jezírkem. Na Komářím vrchu (severně od Rotavy) upoutají pozornost skalní hrady, kamenná moře a blokové proudy z doby ledové (dojdeme z Rotavy po zelené).

Domovská stránka města je zde .

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz