Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

28. listopadu 2008 Obce a místa

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 3 040 x přečteno

Proč navštívit Kraslice ?

Město Kraslice se rozkládá podél toku Kraslice Krušné horyKraslice řeky Svatavy v Kraslickém průsmyku, jenž odděluje masiv Krušných hor od pohoří Halštrov. Nadmořská výška Kraslic se díky tomu pohybuje od 500 do 900 metrů.

Okolí Kraslic tvoří dosud nepoškozená přírodní území s řadou vzácných druhů rostlin a živočichů. Proto tu jsou výborné možnosti pro turistiku a zimní sporty.

V okolí Kraslic se nachází mnoho turisticky velmi zajímavých míst. Jedním z nich je i Vyhlídka. Tento park nesl pojmenování „Jubilejní park Josefa I.“, pochází z roku 1908 a zbudoval jej kraslický okrašlovací spolek Obelisk s koulí na vrcholu, umístění v parku, připomínal 60 let panování císaře.

Mezi další zajímavá a navštěvovaná místa Kraslic patří i Vysoký kámen. Jedná se o vyhlídkovou plošinu. Tento útvar se zvedá nad okolní lesy. Na tuto plošinu vede lávka přes průrvu, nahoře je kamenný stůl s dřevěnou deskou. Odsud je vidět na západní část Krušných hor, Slavkovský les a Český les. Vrcholové partie kopce jsou chráněnou přírodní památkou.

V okolí Kraslic se nachází také mnoho velmi turisticky oblíbených obcí. BublavaJednou z nich je například Bublava. Bublava leží na hranici ČR a Německa v 750 – 935 m.n.m.

Na Bublavě se nachází také Olověný vrch, dnes oblíbené středisko lyžování. Na vrcholu stojí turistická chata s rozhlednou Na Bublavě je pěší turistický přechod Aschberg vedoucí do sousedního Německa, kde se nachází rozhledna a s výškou 19 m poskytuje nádherné výhledy po západní části Krušných hor.

Stříbrná je další obcí, která je vyhledávaná hlavně v zimním období. Je vyhlášeným místem příjemné rekreace, turistiky a lyžování.

Hradiště je jedním z dalších často navštěvovaných míst Kraslicka. Hradiště leží v 715 m.n.m. Jedná se o skalnatý vrchol, na němž kdysi stával kraslický hrad. Tomuto kopci se také říká Hausberg, Zámecký nebo Domácí vrch.

Dalším zajímavým místem okolí Kraslic je obec Sněžná. Jedinou dochovanou památkou Sněžné je původně hornický kostel sv. Jakuba Většího, raně gotická stavba upravená barokně.

Rotava se rozprostírá mezi Kraslicemi a Nejdkem. Byla založena roku 1543. Nejzajímavějšími památkami jsou kostel sv. Petra a Pavla z r. 1925 v eklektickém slohu a čedičový útvar Rotavské varhany.

Uprostřed lesů mezi Rotavou, Šindelovou a Jindřichovicemi se nachází lovecký zámeček Favorit, na jehož pozemku je chráněná alej 84 modřínů. Zámeček byl postaven roku 1770 hrabětem Františkem Antonínem Nostitzem, majitelem jindřichovického panství. Dnes slouží Favorit k soukromým rekreačním účelům a není přístupný veřejnosti.

Krušnohorská obec Jindřichovice byla založena ve 13. století na půdě hroznětínského újezdu patřícího k tepelskému klášteru. Navštívit zde můžete mauzoleum z 1.světové války – jsou zde uloženy ostatky zajatců (přes 7000 rakviček s ostatky) a model zajateckého tábora. Nachází se zde kostel sv. Martina ze 14. století a barokní zámek, kde v současné době sídlí okresní archív. Za povšimnutí stojí i Srnčí kámen a pomník sv. Jana z Nepomuka.

Obec Přebuz je vyhledávaným místem turistů pro svou krásnou přírodu. Přebuz je přírodní park, kterému bylo v roce 1553 uděleno právo městečka. Po vyznačených trasách se dostanete až do oblasti přírodního parku Přebuz o rozloze téměř 3000 ha, který se svými rašeliništi, horskými loukami, jezírky a potůčky tvoří jeden z nejpůvabnějších koutů regionu. Přebuzské rašeliniště, které se po dlouhé vývojové etapě stalo unikátním úkazem, je porostlé bažinatou vegetací – borovicemi a klečí.

V krásném údolí při Slatinném potoku, kousek od obce Přebuz leží bývalá obec Jelení. Původní kostel sv. Antonína Paduánského byl zbořen a na jeho místě byl v r.1993 postaven pomník všem obyvatelům původních sídel Jelení. Z Jelení se dá dojít do Německa, je zde hraniční přechod pro pěší. Kousek od této cesty je památník obětem pochodu smrti z jara 1945.

Kousek od Jelení se nachází přírodní památka Velký močál.

Kraslicko je turisticky tedy velmi zajímavá oblast, plná krásných památek a překrásné, čisté přírody, která však na své návštěvníky teprve čeká.

Kraslice a jejich okolí poskytují sportovní, kulturní a společenské vyžití. Jejich návštěvu lze doporučit všem, kteří hledají klidné místo na rekreaci a civilizací nedotčenou přírodu.

Oficiální domovské stránky obce naleznete ZDE

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 4,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz