Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

08. dubna 2009 Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: 2 | 1 700 x přečteno

Tereziina (Terezina) vyhlídka

Terezina vyhlídka

Vyhlídku najdeme na pomyslné hranici národní přírodní rezervace Jezerka. Vede sem asfaltka z Vysoké Pece. Jméno dostala pravděpodobně po kněžně nebo hraběnce z rodu Lobkoviců, podobně jako ostatní dívčí pomístní jména v okolí. Dotyčná se ovšem jmenovala Terezie, tudíž dnešní název je tak trochu špatně. V minulosti tu stával dřevěný altán.

Nedaleko této vyhlídky najdeme Skalní bránu .

Dodnes se zachovala jen kamenná podezdívka vytvářející vyvýšenou plošinu a polorozpadlý zbytek přístupového schodiště. Terezčino sedátko bývalo v minulosti oblíbeným výletním místem. Otvírá se odtud mimořádně hezký, leč zvolna zarůstající rozhled do údolí Vesnického potoka a zejména na západní svah hory Jezeří.

V blízkém okolí Terezčina sedátka se nachází několik zajímavých skalních útvarů. Přímo od vyhlídky se směrem do údolí táhne 3 – 5 m vysoký Terezčin hřeben, přerušený průchozím sedlem. Hřeben dole zakončuje tzv. Rozlámaná skála. Kousek nad ní se nachází malé skalní okno. Pod cestou severně od Terezčina hřebene leží Jeskynní skála, která dostala jméno podle dvou malých jeskyněk na své severní straně. Údolní stěna této skály je vysoká přibližně 12 metrů.

Asi 50 m západně od vyhlídky se ve svahu nad cestou nachází skalní útvar Prsty, před válkou pravděpodobně nazývaný Feieressel. Čtrnáctimetrová skála svým tvarem komín opravdu připomíná. Z náhorní strany je skála při troše opatrnosti přístupná a z jejího vrcholu je vcelku hezký pohled na západní svahy Jezerky. Všechny zmíněné skalní útvary mají místní horolezecký význam. Známy jsou zde zhruba čtyři desítky cest, většinou 3. a 4. stupně obtížnosti. Asi 150 m severně od Tereziny vyhlídky leží známá skalní brána.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz