Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

08. dubna 2009 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 540 x přečteno

Skalní brána či Skalní okno ?

Skalní okno

Bránu najdeme nedaleko Tereziny vyhlídky , nějakých 150m. Podíváme-li se z vyhlídky přímo do kopců, uvidíme skálu. Pokud na ni dolezeme, dáme se od ni vpravo, kde asi po 50m leží zmíněná skalní brána. Cesta je k ní celkem krkolomná.

Brána tvoří pomyslnou západní hranici rezervace Jezerka.
Rulová skalní brána ve východním úbočí Jedlové je v této oblasti Krušných hor unikátním skalním útvarem.Představuje krásnou ukázku mrazového zvětrávání ruly. Leží sice již mimo území NPR Jezerka, ale jen kousek od hranice rezervace, tedy ještě v jejím ochranném pásmu. Tento jedinečný skalní útvar měl být dokonce chráněn samostatně jako chráněný přírodní výtvor. Na výšku měří brána něco přes 5 metrů a dosahuje šířky zhruba 2 m. Orientována je ve směru SZ – JV. Skalní útvar, v němž brána vznikla, má dva samostatné vrcholy, přičemž ten jižnější o něco převyšuje vrchol severní. Z náhorní strany je skalisko vysoké zhruba jen 5 m, ovšem jeho údolní, k cestě přivrácená strana dosahuje výšky 25 m.

V okolí brány se nachází několik dalších skalních útvarů, které společně s bránou představují horolezecký terén místního významu. Jsou to vrcholy skalnatého hřebene, příkře spadajícího ze svahu Jedlové do údolí Vesnického potoka. Patří sem skála Nad Bránou, jejíž vrchol je stejně jako vrchol útvaru, v němž brána vznikla, přístupný pouze horolezecky. Z jejich vrcholů je výhled na Jezerku a na velkolom Československé armády. Pod silnicí v zatáčce pod bránou se nalézá další zajímavý skalní útvar, nazvaný Pod oklikem. Dalších 100 m pod touto skálou je pak Komínová věž se čtrnáctimetrovou údolní stěnou. Poslední dva útvary již leží na území NPR Jezerka.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz