Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

31. března 2009 Hrady, stavby

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 956 x přečteno

Kostel sv. Václava ve Výsluní

Výsluní
Tento kostel přitahoval pozornost lidí svou výstavností a velikostí i svým nápadným umístěním přímo nad svahem Krušných hor, takže byl viditelný i z dalekého podhůří. Snad i proto vznikla pověst o tom, že kostel byl v obci posteven omylem a měl stát původně v Sonnenberbu ve Vorarlbergu. Dějiny kostela však tuto pověst vyvracejí.

Avšak nejen historií, ale i současností žije tato výrazná dominanta Výsluní. Již se zde natáčelo několik filmů, posledním byl historický velkofilm Jindřich IV, jehož natáčení probíhalo během září 2008.

Německo-francouzsko-španělský štáb si vybral k natočení místní kostel, přestože je značně zdevastovaný, filmařům se prostě zalíbil. „Když se do Výsluní přijeli podívat režiséři, řekli, že ten kostel je tak ošklivý až je hezký. “ říká starosta obce Milan Hladík. Dalším z důvodů proč je tak oblíbený u filmařů je ten, že je kostel odsvěcen. S církví totiž bývají obvykle problémy, když se chce natáčet na jejich půdě. Předchází tomu velká byrokracie.

Výsluní je zvyklé na záře reflektorů. Jindřich IV. je již čtvrtým filmem, který se zde natáčí. Předtím to byl americký film XXX.

A teď něco málo z historie

První kostel ve Výsluní byl dřevěný, postaven krátce po vzniku obce někdy kolem poloviny 16.století. Dne 27. března 1640 byla obec zapálena Švédy a až na tři chalupy lehla popelem včetně kostela. K postavení nového kostela došlo až deset let po skončení třicetileté války v letech 1658-59. Byl z kamene a jílu. Druhá pohroma postihla kostel roku 1843, kdy blesk zapálil věž, ta byla ve velmi špatném stavebním stavu, což znemožnilo hašení a kostel zcela vyhořel.

V roce 1959 se konala v kostele poslední svatba a křtiny. Poté byl kostel uzavřen a začal se stávat místem zlodějů a vandalů. Některý inventář byl přestěhován do Přísečnice, zbytek byl zničen. Varhany byly shozeny z kůru do lodě kostela.
V roce 1981 vypukl ve věži kostela požár, který zcela zničil střechu a věž kostela. Osud kostela byl zpečetěn. Zub času, nepříznivé povětrnostní podmínky a neustálé ničení od vandalů, zapříčinilo rychlé chátrání této, dříve tak krásné stavby.

V roce 1997 byla založena nadace s názvem Kostel sv. Václava, která si dala za cíl sehnat dostatek finančních prostředků a tuto krásnou stavbu zachránit. Kostel byl v roce 1998 prohlášen za kulturní památku ČR. V roce 1999 byla díky nadaci zahájena I.etapa oprav kostela a to zajištění statiky klenby nad hlavní lodí.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz