Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

17. srpna 2009 Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 4 220 x přečteno

Fichtelberg, nejvyšší hora německé části Krušných hor

Stránky Fichtelbergu: www.fichtelberg-ski.de

Vzdušnou čarou pouhé 3 km od Božího Daru leží
Fichtelberg.
Fichtelberg
Vzdušnou čarou 10 km od Fichtelbergu najdeme přečerpávací elektrárnu Markersbach . Při použití mapy je tato trasa lehce zvládnutelná, nejdříve si všímáme červené a poté žluté turistické značky. Samotná horní nádrž elektrárny je přístupná.Fichtelberg je s výškou 1214,6 metrů nejvyšší horou spolkové země

Sasko v německé části Krušných hor. Společně s okolím blízkého českého Klínovce tvoří centrum zimních sportů v Krušných horách.
Na úpatí hory leží nejvýše položené město Německa, lázně Oberwiesenthal.
Jihovýchodně se nachází menší z vrcholů hřbetu – Kleiner Fichtelberg (1206 m). Jižněji, už v Čechách za hraničním potokem Polavou leží Klínovec (německy Keilberg) 1244 m, nejvyšší vrchol celých Krušných hor.

Na vrcholu stojí Fichtelberghaus s 31 metrů Krušné hory  Fichtelbergvysokou rozhlednou a meteorologickou stanicí. Na východní stranu hory vede z Oberwiesenthalu kabinková lanovka, nejstarší v Německu. Je v provozu už od roku 1924.

Z Fichtelbergu je vidět převážná část německého středního Krušnohoří. Na východě lze přes hřebeny českých hor pozorovat i České středohoří s Milešovkou. Několik málo dní v roce lze pozorovat bavorské pohoří Smrčiny, české Krkonoše a Šumavu i její nejvyšší horu Velký Javor.

Lanovka je nejdůležitějším dopravním prostředkem. Je nejstarší svého druhu v celém Německu, funguje od roku 1924, měří 1175 metrů a překonává 305 metrů převýšení. Cesta nahoru trvá šest minut.
Na svazích Fichtelbergu najdeme jak skokanské můstky, letní sáňkařskou dráhu, tak i U-rampu pro snowboardisty.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz