Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

16. září 2009 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 802 x přečteno

Rašeliniště nad Chomutovem

V Krušných horách, v okolí Hory Svatého Šebestiána budou obnovena vzácná rašeliniště.

Dosavadní unikátní řašeliniště, která stojí tak trochu mimo zájem turistů, budou obnovena. Rovněž k nim povede nově postavená naučná stezka.
Vzácné oblasti s jedinečnými rostlinami a živočichy jsou ohroženy nedostatkem vody. Běžně rašelina zadržuje velké množství vody, v krajině pak tvoří zvláštní bažinatá zákoutí. Jejich vzhled dodává rázovitost Krušným horám, které byly kdysi řašelinišť plné.Jejich počet se postupně snižuje, nyní se kraj ve spolupráci s německou stranou snaží několik zachránit. Jejich obnova spočívá v tom, že se obnoví vodní režim, takže mokřady nebudou dále vysychat.

Projekt na Chomutovsku počítá se záchranou dvou rašelinišť, která leží v katastru obce Hora Svatého Šebestiána. První z nich se jmenuje Pod Jelení horou a leží nedaleko přehrady Přísečnice. Druhé, nazvané Pod Novoveským vrchem, leží blízko hranic s Německem.

Díky investicím se dočkají oživení, rovněž by se měly propojit naučné stezky, které u nich vzniknou, s naučnými stezkami u rašelinišť v Německu. Projekt bude placen z přeshraničního programu Ziel 3/Cíl 3.

Krušné hory byly na rašelinu bohaté, stejně tak jako podhůří na hnědé uhlí, které je jakýmsi „starším bratrem“ rašeliny, protože vznikaly ze stejného základu. Mnoho hektarů ale bylo uměle vysušeno, aby na jejich místě mohly vyrůst lesy.

Na Chomutovsku je i největší krušnohorské rašeliniště, Novodomské. Je národní přírodní památkou. Turistům jsou přístupné jen okrajové části, tak by to mělo být i u zbylých rašelinišť.
zdroj: chomutovský deník

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz