Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

20. května 2012 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 602 x přečteno

Ressl

Vrch Ressl je mohutný a spíše zploštělý a najdeme jej na severozápadním okraji města Mostu. S nadmořskou výškou 413 metrů je nejvyšším  v okolí Mostu. Zároveň je nejzápadnějším vrchem Českého středohoří.

Ressl nenabízí typické rozhledy, lze však najít místa, kde se nám otevře pohled jak na samotný Most, s výraznými dominantami – hrad Hněvín a přesunutý kostel Nanebevzetí Panny Marie tak  v pozadí na České středohoří.
Všudypřítomný je zdejší horkovod, který kopíruje celý vrch z nedaleké teplárny Komořany až do Mostu.

Součástí vrchu je i naučná stezka s 13 informačními tabulemi. Celková trasa stezky měří téměř 3 km a protíná celý vrch  a seznámí Vás nejen s místním ekosystémem, s výskytem rostlin, živočichů, ale zavede Vás i do historie vrchu Ressl.

Na úpatí kopce je pak koupaliště Ressl

Dnes je vrch a místní lesy oblíbeným cílem pro  pěší procházky a cykloturistiku.

Jsou zde vybudována odpočívadla, dětské atrakce a informační tabule. Po rekonstrukci prostorů historického objektu statku Ressl je znovu otevřena lesní restaurace s vinárnou. Nedaleko statku je pak příjemný rybníček.

Stará pověst hovoří o tom, že statek na Resslu i s okolními polnostmi vlastnil bohatý a velmi lakotný sedlák Roessl. V dobách, kdy sužovaly okolní kraj neúroda a hlad těžil chamtivý sedlák z bídy chalupníků a draze jim prodával své bohaté zásoby z předešlých let. Nahromadil si tak pěkné bohatství a když se těšil, že si majetek se svými syny rozdělí, naplnila se hrozba jedné zoufalé ženy a Roesslův dvůr navštívil čert. Neodnesl si však sedláka, jak žena předpověděla, ale usadil se na jeho penězích a na sedláka a všechny, kteří se ke statku jen přiblížili, seslal chorobu a k dovršení všeho zahrnul statek nesnesitelným zápachem. Sedláka čertova přítomnost sice změnila k lepšímu, čertova zápachu se však statek do sedlákovy smrti nezbavil. Ještě dlouho po tom, co bylo sedlákovo tělo uloženo na mosteckém hřbitově, se do sklepení nikdo neodvážil vkročit. Po nedlouhém čase lehl Roesslův dvůr popelem a sklepení bylo zavaleno sutinami.


1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz