Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

12. dubna 2013 Tipy na výlety

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 3 369 x přečteno

Vzpomínky na minulost – cyklovýlet na Doupov

Doupov je zapomenutý, ale o to krásnější kraj. Jsou to neposkvrněné, čisté a drsné hory zároveň. I když při tomto cyklovýletě navštívíme jen jeho okraj, je to působivé.

Navíc při tomto poznávání sem omládl. Při šlapání se myšlenkami vracel do let 1984 – 1986 při plnění vlastenecké povinnosti na ochranu naší socialistické vlasti před imperialisty ze Západu.

A vzpomínal na prazážitky, kdy jsou zde zimy opravu kruté. Spaní v dlouhých, snad padesátimetrových srubech s palandami a malinkými kamínky na začátku ubytovací jednotky, které by zahřály, kdyby jste na kamínkách snad jen seděli. A „zobáci“ museli spát až na konce a ještě nahoře. Ještě dnes je mi zima, když si vzpomenu na vycházející páru z úst..

Nebo při ostrých střelbách, kdy byla raketometem málem smetena z povrchu pozemského i v časech mírových jedna vesnička na okraji Doupova. Při ostrých střelbách kdy dolet raketometů byl i 20 km se vždy určil cíl, vojáci zaměřili a velitel útvaru zkontroloval pozice a dal souhlas ke střelbám. Ještě že na takových střelbách byl i rozhodčí střeleb, který měl právo veta. Zjistil, že velitel útvaru až takový dobrý počtář asi nebyl…

Výlet se odehrával vlastně spíše po asfaltu, v Březně můžeme použít novou cyklostezku, takový malý obchvat městečka. Snad jediné celkem rušné místo byla jízda po hrázi Nechranické přehrady.

Při tomto šlapání sem navštívil i přírodní rezervaci – Sedlec u Radonic, či přírodní památku Vinařský rybník. Při trase je možno odbočit k poutnímu místu na Vintířovském vrchu s kostelem, na jehož úpatí je Lapidárium zaniklých obcí Doupovska. Smutno nám bude, když objevíme v zámeckém parku bývalý zámek.

Po okraji Doupova nás povede cyklostezka č.35, vedoucí z Radonic do Úhošťan s krásným kostelem. Před Kadaňskou Jesení si všimněme stolové hory Úhošť.

Ta určitě stojí za samostatnou návštěvu – doporučuji.

A navštívíme i královské město Kadaň, kde se obnova historické části města opravdu povedla.

Kadaň

Úhošť

kostel Úhošťany

Doupov

bývalý zámek Vintířov


Cyklistická trasa 1592343 – powered by Bikemap 
1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz