Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

26. května 2013 Zpravodajství

Oblasti: , | Komentáře: zatím žádný | 1 388 x přečteno

Volyňský hřbitovní fest

Vážení přátelé, dne 5.7.2013 se uskuteční v krušnohorské obci Volyně hudební festival – Volyňský fest. Příčinu jeho vzniku zavdal několikaletý sled událostí v obci Volyně a v jejím správním městě Výsluní.

Už téměř desítku let existují investorské záměry stavět v Chomutovské části Krušných hor stovky větrných elektráren. Kdyby měly být naplněny všechny záměry investorů, staly by se z náhorních planin Krušných hor průmyslové zóny, kde by nezbylo příliš místa pro faunu a flóru ani pro normální život. Volyně a její občané jsou už dnes zasaženi vlivy větrné farmy Kryštofovy Hamry.

Nad lesem vysoko čnící vrtule a hluk, který sem unášejí západní a severozápadní větry, vytvářejí situaci, kdy si Volyňští občané a chalupáři nechtějí dát další stavby líbit. Ve Výsluní bylo v roce 2011 založeno Občanské sdružení Krušno, které svou oponenturou a vyžadováním dodržování zákonnosti ve schvalovacích, územních a stavebních řízeních, stavby dosud účinně brzdilo a nebýt zákeřností a podlostí části Výsluňského zastupitelstva, byly by stavby se vší pravděpodobností vypakovány alespoň mimo katastr města Výsluní a katastry obcí, které město Výsluní spravuje.

Bohužel starostka Čadková, bývalý starosta Hladík a jejich věrní, činnost OS Krušno naprosto sabotuje a snaží se jít investorovi na ruku. V jejich pohledu jsou občané Volyně občany druhé kategorie bez práv, pouze s povinností zaplatit daně za své nemovitosti a poplatky za popelnice. Arogance s jakou tato část zastupitelstva jedná je do nebes volající. Ani oni nechtějí mít stroje větrných elektráren za domem(ve Výsluní) ale ve Volyni jim nevadí a těší se na to, jak si Volyňští užijí pohledů a kraválu a oni(ve Výsluní) peněz utržených za strpěné větráky.

Před časem byla z iniciativy samotné starostky uspořádaná anketa, kde se mohli všichni majitelé nemovitostí a jejich rodinní příslušníci nad 18 let vyjádřit ve smyslu, jestli větrné elektrárny ve svých katastrech chtějí anebo ne. Anketa proběhla ve Výsluní a ve všech obcích, které Výsluní spravuje, tedy Volyni, Třebíšce, Soběticích a Kýšovicích. Starostka spoléhala na to, že skupina lidí z Výsluní, kteří elektrárny chtějí(ale způsobem výše zmíněným), ty ostatní přehlasuje. Výsledek ale vyzněl naprosto přesvědčivě pro odpůrce, celkově se vyjádřilo 67% obyvatel proti, přičemž ve Volyni to bylo 100%.

Toto se starostce samozřejmě nehodilo, takže nechala výsledky ankety ze stránek města smazat a dnes dělá, že se nikdy žádná nekonala. Vychází investorovi v ústrety a zdůvodňuje to smlouvou, kterou mělo město Výsluní kdysi uzavřenou s původním investorem, společností Windenergie, která svá práva před několika roky přeprodala současnému investorovi, firmě APB Plzeň.

Na smlouvu se časem nechaly vypracovat celkem čtyři právní posudky o její platnosti. Dva tvrdí, že smlouva vypršela v čase a tím, že firma nezačala stavět v daném termínu, se stala neplatnou a nezávaznou. Další dva tvrdí, že platnost nebo neplatnost této smlouvy může určit pouze soud. Přesto se bývalý starosta Hladík nestydí lhát do televizní kamery a tvrdit, že smlouva je platná.

To, že se jako občané Volyně nemůžeme dovolat svých práv, vyústilo v rozhodnutí, zveřejnit problém co nejširším možným způsobem a zkoušet vysvětlovat, jak to vlastně u nás je, protože při pohledu zvenčí, nikdo bez vysvětlení nedokáže rozpoznat, jak to ve skutečnosti je.

OS Krušno založilo své webové stránky www.oskrusno.estranky.cz , já píši na toto téma blogy vladimirstastny.blog.idnes.cz/ a volyňský občan a muzikant René Vaněček se rozhodl využít své kontakty mezi muzikanty a uspořádat hudební festival ve Volyni. Pan Vaněček má svou nemovitost zbudovánu z bývalé márnice a jeho zahradu tvoří zrušený hřbitov. Odtud název na plakátě – Hřbitovní fest.

V přeneseném slova smyslu se ale, při realizování investorských záměrů v oblasti, pomyslným hřbitovem může stát nejenom celá vesnice, protože přestane být místem pro klidný život a už vůbec nebude místem pro odpočinek a rekreaci, ale i celá Chomutovská část Krušných hor.

Tímto berte předchozí text jako pozvánku do Volyně a 5.7. přijeďte. Dostane se vám nejenom muziky ale svou účastí vyjádříte nevoli s tím, jak se s naší částí Krušných hor zachází.

P.S. Pouze noticka o docela čerstvé věci, ke které ještě neznám podrobnosti:
Stavbami větrníků by to u nás ale nekončilo. V minulých dnech navštívili město Výsluní emisaři firmy jejíž jméno zatím neznám a na neveřejném zasedání mámili ze zastupitelů souhlas se stavbou přečerpávací elektrárny.

Parametry a přesná čísla zatím nebyly zveřejněny, zástupci firmy pouze zmínili, že by to představovalo vybudování cca 100ha!!! jezera na náhorní planině mezi Rusovou a Výsluním a roury do dolní stanice by vedly Prunéřovským údolím.

Zároveň zastupitelům tvrdili, že ten souhlas od obce zase tak moc nepotřebují, protože když jim někdo z Brusele potvrdí, že se jedná o veřejný zájem, mohou stavět bez jakéhokoli omezení. (Natura 2000, Ptačí oblast, Přírodní park ani Evropsky významné lokality nejsou údajně překážkou). Osobně tomu zase tolik nevěřím, ale kdyby to měla být pravda, tak sem jde z EU ryzí fašismus.

volyně

DSC_0205

volyně1

Kolik takovýchto zátišíček nám ještě investoři postaví?

Z Volyně Vás zdraví, Vladimír Šťastný.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (2hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz