Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

09. ledna 2009 Obce a místa

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 653 x přečteno

Chomutov, proč jej navštívit ?

Město ChomutovChomutov vzniklo z původní slovanské osady při říčce Chomutovce, kterou procházela významná obchodní cesta z Prahy do Saska, ale i cesta od Kadaně do Mostu.

Jako město je poprvé zmíněno v roce 1252. Název města je prý odvozen od tzv. chomútného, což byl poplatek za každé spřežení. Již za krále Jana Lucemburského byl Chomutov městem, jehož neomezeným vládcem byl řádový komtur. Za působení německého rytířského řádu se Chomutov stal téměř výhradně německou obcí o níž se říkalo:“…všude žijí lidé, v Chomutově Němci“.

Více se o historii dozvíte ZDE.

Nejhodnotnější památkyMěstský park najdeme hlavně na náměstí 1.máje. K nejznámějším patří kostel sv. Kateřiny, jedna z vůbec nejstarších gotických staveb v Čechách. Na náměstí stojí také děkanský kostel Nanebevzetí Panny Marie.

Na severní straně náměstí jsou domy propojené podloubím. Nejhezčí je Collinův dům čp. 9 s gotickým jádrem a krásnými sklepovými klenbami v podloubí.

Město Chomutov bývá především spojováno s blízkou devastovanou krajinou hnědouhelných revírů a velkými železárnami, což už pravdou není. Je spíše v současnosti turisticky atraktivním centrem středního Podkrušnohoří.

Jeho historické jádro je chráněné jako památková zóna s řadou zajímavých kulturně historických objektů.
Při okraji městské zástavby leží atraktivní a hojně navštěvovaný Podkrušnohorský zoopark a pozoruhodné Kamencové jezero s bohatě vybaveným
rekreačním zázemím.

Na okraji Chomutova začíná Bezručovo údolí . Jedná se o nejhlubší a nejdelší údolí Krušných hor, které na základě svých přírodních hodnot bylo na jaře 2002 vyhlášeno Přírodním parkem Bezručovo údolí.

Součást parku tvoří přírodní rezervace Novodomské rašeliniště , dále přírodní rezervace Buky nad Kameničkou a přírodní památka Krásná Lípa. Z údolí je možné plánovat pěší a cyklistické výlety na Horu Sv. Šebestiána, Načetín, Kálek, Blatno, nebo se podívat na kole k německým sousedům .

V zimě se lze zase „vybláznit“ na běžkách nebo pro milovníky sjezdového lyžování jsou v nejbližším okolí Mezihoří, či Pyšná. Ještě stále nejsou Krušné hory doceněny turisty a je to zatím asi dobře. Zatímco např. Jizerské hory se dají v mnoha směrech s Krušnými hory srovnávat, mají tu nevýhodu, že tam bývá dost přelidněno, v Krušných horách nemusíte dlouho potkat ani živáčka. A v tom je krása a kouzlo Krušných hor.

Oficiální domovské stránky města naleznete ZDE

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz