Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

09. srpna 2013 Hrady, stavby

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 469 x přečteno

Katova ulička v Kadani – nejmenší ulička v Čechách

Katova ulička, spojující Staré Město se Špitálským předměstím, vznikla společně s tzv. Katovou brankou na počátku 14. st. jako součást prvního pásu městských hradeb a pamatuje řadu významných osobností, které královské město Kadaň v průběhu staletí navštívily (Václav II., Karel IV., Ferdinand I., Josef II.).

Sloužila jako odpadni stoka přebytečné vody z rybníků a kašen na hlavním náměstí, kterou odváděla do Bystřického potoka, a při obraně Kadaně jako rychlá spojnice městského centra s hradebním parkánem.

Podle pověstí byla v uličce zaživa zazděna rouhavá jeptiška, která tu vždy o půlnoci straší s posledním kadaňským katem Ignácem Kaylem, jenž bydlel koncem 18. st. v blízkém Katově domě (čp. 1939) a věnoval se lidovému léčitelství.

Její historický význam je nepřehlédnutelný. Ve své době fungovala jako rychlá spojka pro obránce města, kteří se v případě potřeby přemisťovali touto cestou z centra města do samotného hradebního systému.

Katova ulička v nejužším místě široká pouhých 66 cm při délce 51 metrů. Od roku 2007 je zapsaná v České knize rekordů v kategorii nejužší ulice.

Pokud se projdete Katovou uličkou, směrem z náměstí, dojdete na druhou stranu hradeb.

Katova ulička

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz