Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

20. září 2015 Tipy na výlety

Oblasti: , | Komentáře: 1 | 603 x přečteno

Z Ostrova do Krušných hor

Jestliže při předešlém toulání Bublavskem a Vogtlandem  mě hory zvlažovaly deštěm, tentokráte zvlhčovaly potem, vždyť i v tisíci metrech bylo kolem 30°C.

Trasa započala v Chomutově, kde také skončila. Mezitím však toho můžeme z Krušných hor spoustu poznat. Jak z historie, tak z přírody. Pokud využijeme podkrušnohorské železnice, konkrétně Chomutov- Ostrov.

Víte podle čeho poznáte něžné pohlaví? Když se něco porouchá, což dále omezuje v cyklovýletu, ba může ho i ukončit, mužný tvor si poradí. Důmyslně použije po celých Krušných horách těžce sháněnou podložku . Rozbitou brašnu pod sedlem udělá opět zcela funkční. A víte co na to něžné pohlaví?
„Vždyť ta podložka je rezavá!?“

Jedním z těch náročnějších výšlapů do Krušných hor můžeme považovat trasu z Ostrova přes Jáchymov, zvláště z tohoto lázeňského města je stoupání výživné. Z Jáchymova dále do hor jsou dvě varianty, buď přes Nové Město či serpentinami nad Jáchymovem. Obě trasy se stýkají na Abertamské křižovatce. Třetí , nejsnazší variantou jest lanovka z Jáchymova na Klínovec.

Takovou malou třešničkou na ose Ostrov – Krušné hory nově zbudována téměř 9 km dlouhá cyklostezka z Ostrova do Jáchymova/v době výšlapu bylo před dokončením posledních 1200 metrů u Horního Žďáru/, vedoucí místy po bývalé železnici spojující tyto města.

Určitě bych si znovu  vybral variantu přes Nové Město. Má to několik výhod, sice o něco strmější, ale o to kratší stoupání. A hlavně. Můžeme snáze poznat historii Krušných hor . Ať už je to na začátku stoupání bývalý důl Svornost, či zhruba uprostřed stoupání objevíme malebnou stavbičku v podobě Šlikova hradu neboli zříceniny hradu Freutenstein , v dáli dělající kulisu Klínovec. Takže není nutnost vyšlapat stoupání na jeden zátah.

Již výše v horách můžeme poznat naučnou stezku Jáchymovské peklo, což je vlastně okruh nad Jáchymovem, jenž vzpomíná na život tisíců politických vězňů z blízkých pracovních táborů při uranových dolech. Naučná stezka Jáchymovské peklo měří 8,5 km a má 12 zastávek na nichž informuje nejen o uranových dolech a lágrech, ale okrajově také o krušnohorské přírodě a ekologii. Naučná cesta protíná i biatlonový areál Eduard s malebným Horkým rybníkem.

V samotném Jáchymově je pak vidění muzeum Královské mincovny, jehož stálá expozice je věnována dějinám města, ukázce nerostného bohatství Krušných hor a dolování stříbra.

Tento cyklovýlet můžeme pojmout buď jako jednodenní, to v tom případě chceme-li jen potrénovat, 80 km na jeden zátah je pro středně trénovaného i na horském kole snesitelnou vzdáleností, či si jej rozvrhnout do dvou dnů s ubytováním tam někde v horách – Abertamy – Horní Blatná – Pernink. Tam všude je spousta ubytování.

Varianta dvoudenního výletu nám nabídne díky spoustě času návštěvu jedinečnosti Ostrova. Jedná se o komplex několika budov zvaných Šlikovský zámek, Lauenburský zámek, Palác princů (též Bílý dvůr) a letohrádku. Na zámek navazuje rozsáhlý zámecký park.

S tím, že spoustu času můžeme strávit i v samotném Jáchymově. Shlédnout údolí Mlýnků, vyhlídku Dívčí skok či pět kilometrů vzdálenou Popovskou  horu s křížem a krásnou  vyhlídkou do okolí.

Druhý den již bývá spíš relaxační, to už nás čeká spíše jen klesání. Můžeme navštívit Červenou Jámu, navštívit na Klínovci nově zrekonstruovanou rozhlednou či si užít jízdu na kole při jednom z nejkrásnějších asfaltových pozvolných sjezdů v Krušných horách, což je úsek za stoupáním nad hotelem Nástup přes Horní Halži až do Měděnce, kde se nabízí k výšlapu Mědník s pěknými výhledy a pod vrchem přístupnou štolou Země zaslíbená.

Jen pro příště, pokud pojedete s něžným pohlavím, doporučuji podložku, pokud možno poniklovanou. Pro strýčka Příhodu.

Šlikův Hrádek nad Jáchymovem

mlýnky

na Bludné

na Bludné

na Bludné

Horní Blatná

Horní Blatná

most v Perninku

Háj

7

Klínovec

Marzebilla.

Dívčí skok

Route 3 215 663 – powered by www.bikemap.net
1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz