Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

31. prosince 2015 Zpravodajství

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 099 x přečteno

Nové větrné elektrárny v Krušných horách

V Krušných horách v současné době, zejména po útlumu těžby hnědého uhlí, odsíření tepelných elektráren a modernizaci zastaralých průmyslových závodů dochází k obnově lesní krajiny.

Díky větrnému potenciálu se však krušnohorské planiny stávají zlatým dolem pro investory, jejichž záměrem je umístit ke stávajícím další desítky elektráren. Již dnes se mohou Krušné hory „chlubit“ největším shlukem větrníků, farmou větrných elektráren Kryštofovy Hamry, která čítá 24 kusů.

Nově se zkouší tzv. párové větrné elektrárny. První prototyp již byl na krušnohorských planinách uveden do zkušebního provozu.

V současnosti dochází při příliš vysoké rychlosti větru k prudkému zvýšení produkce elektřiny, která může způsobit kolaps elektrických rozvodných sítí (tzv. blackout).

A právě tyto tzv. párové větrné elektrárny mají tomu zamezit. Tím, že mají v sobě speciální mechanismus, který umí proti sobě natočit pár vrtulí, čímž zpomalí rotaci rotoru a lépe odolává silnému větru při schopnosti stále vyrábět konstantní výkon i při velkých poryvech větru.

Na druhou stranu i při nepatrném větru, kdy se klasické větrné elektrárny zastavují umí tyto listy větrníku díky svému důmyslnému natočení vůči sobě vytvářet vzduchový vír i mezi jednotlivými „dvojlisty“ a tím stále roztáčet rotory větrníku.

001

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz