Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

22. února 2017 Atrakce, Sport, Ski, Fotoseriály

Oblasti: | Komentáře: 1 | 1 620 x přečteno

Na běžkách po západních Krušných horách

Krušné hory jsou nejen rájem cyklistů, ale v posledních letech pokud máme zimu se sněhem stávají se vyhledávanou lokalitou i pro běžkaře. v Létě cyklo-magistrála, v zimě ski – magistrála.

Lyžařská magistrála by se dala se rozdělit na dvě části – západní a východní. Západní část jinak také Krušnohorská lyžařská magistrála je spravována od Bublavy po Boží Dar.

Východní též jako Krušnohorská bílá stopa je upravována od Lesné po Telnici, informace o aktuálním stavu východní části najdete na www.kbstopa.cz/ .

Centrální Krušné hory upravovány nejsou, jen silnice mezi Horní Halží a Klínovcem bývá projeta. Jinak v centrální části, nad Chomutovem, můžeme zažít takové to běžkování s vlastní tvorbou stop, což je sice o dřině, má to však také své kouzlo a můžeme poznat rašeliniště v zimě, kam se v letních měsících nemáme šanci dostat. Bylo to třeba běžkování Cestou pěti rašeliništních rybníčků , při Krušnohorské pohádce nebo Krušnohorská rašeliniště v zimním čase .

Běžeckému lyžování v západních Krušných horách se nedá nic vytknout. Stopy vedoucí z Bublavy po lyžařské středisko Krušných hor – Boží Dar kopírují cyklo magistrálu č.23, vedoucí přes nejkrásnější místa Krušnohoří – Rolavu a Jelení což je spolu se sousední Přebuzí taková duše a srdce Krušných hor Navíc se na ní nabalují upravené trasy ze všech větších obcí tohoto regionu.

Mezi Bublavou a Božím Darem je cca 170 km upravovaných tras (v okolí Klínovce je to dalších 50 km). Z toho páteřní Krušnohorská lyžařská magistrála mezi Bublavou a Božím Darem měří 42 km. U Klínovce (hotel Nástup-Halže) měří „magistrála“ 8 km.
Celkem je v této oblasti na 330 km běžeckých stop – včetně přírodních stop.

Navíc v okolí Božího Daru jsou trasy upravené i v oblasti Božidarského rašeliniště, jen těsně např. míjíme Božidarský Špičák, jsou tu dokonce okruhy na bruslení. Člověk ani nechápe jak se tak úžasné průseky vhodné pro lyžování do této krajiny vlastně vešly. A hlavně, pokud není sníh, není možnost tyto lokality navštívit.

Stopy jsou velice kvalitně strojově upraveny, kdy po krajích vedou stopy na klasické lyžování a uprostřed si užijí vyznavači bruslení. Lyžování není ani nějak fyzicky náročné, trasy vedou zhruba v devíti set metrové nadmořské výšce, kdy nás čekají jen mírná stoupání či klesání s maximálním převýšením sta metrů.

Zároveň můžeme okusit lyžování i na německé straně Krušnohoří. Známé jsou například areály v Klingenthalu nebo v Oberwiesenthalu. Lyžařské středisko Klingenthal / Mühlleithen má téměř 110 km upravených běžeckých tratí, které patří mezi nejdokonalejší v celém v Německu. V okolí Oberwisenthalu bývá upraveno kolem 70 km tras.

Posloužit nám k tomu mohou přechody na Hubertkách, Tellerhäseru, na Korci, v Jelení – Windethal, na bývalém Mílově či Jeřábím vrchu. Stopy byly stejně kvalitní, jediným znakem, že jsme u sousedů byla větší koncentrace běžkařů, i v české stopě převažovala spíše němčina. A je překvapivým zjištěním, že běžky si oblíbily všechny věkové kategorie, dokonce spíše převažovali senioři.

Občerstvit se můžeme například na Krmelci , což je součást Ježíškovy cesty u Božího Daru, na skvěle umístěné Červené Jámě , nebo na Jelení což jsou všechno občerstvovny přímo na lyžařské stopě.

Velkou výhodou je stále funkční železnice Karlovy Vary – Potůčky jezdící i ve všední dny, kdy Pernink nebo Horní Blatná může být ideálním startem pro lyžařskou turistiku v této části Krušných hor.

Dík patří První Krušnohorská o.p.s., která vznikla v roce 2013 a navázala na činnost několika nadšenců, kteří v minulosti vybudovali společně s horskými obcemi síť cest využívaných v zimním období pro strojní úpravu běžeckých lyžařských stop.

Cílem První Krušnohorské o.p.s. je stát se během několika let rozhodující organizací, která bude nejen řídit a koordinovat upravování lyžařských běžeckých stop, ale bude se podílet i na dalším zkvalitňování služeb pro sportovně-turistickou veřejnost v západní části Krušných hor.

Stav upravovaných stop najdeme aktuálně na stránkách www.krusnehoryaktivne.cz/

Kdo neokusil běžkování v západních Krušných horách ať neváhá ani vteřinu. Může poznat Krušné hory v celé své krásné, tajemné intimnosti.

nad Horní Blatnou

na Bludné

nad Hřebečnou

Božidarská rašeliniště

Bučinská cesta

na Jelení

nad Hannebergem

Červená jáma

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (2hlasů, průměr: 4,50 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz