Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

16. května 2017 Železnice, lanovky

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 955 x přečteno

Historické cyklovlaky 2017

Jelikož České dráhy vypravují z Chomutova  do Krušných hor relativně pozdě???? můžeme využít i tohoto historického vlaku.

Jízdy cyklovlaků se uskuteční ve dnech:

sobota 27. 5., neděle 28. 5., sobota 3. 6., neděle 4. 6., sobota 17. 6., neděle 18. 6., středa 5. 7., čtvrtek 6. 7., sobota 15. 7., neděle 16. 7., sobota 5. 8., sobota 19. 8., neděle 20. 8. a neděle 27. 8. 2017

Jízdné jedním směrem – dospělí 50,-Kč, děti 6 -15 let 20,-Kč.

Klášterec nad Ohří odj:  8:00
 Kadaň Prunéřov  8:10
 Chomutov příj:  8:25
 Chomutov odj:  8:30 Viz. poznámka I
 Černovice u Chomut.  8:39
 Křimov příj.  9:33
 Křimov odj. 10:03
 Rusová  10:21
 Měděnec  10:28
 Kovářská  10:44
 Vejprty příj.  10:58

Poznámka I. Z Chomutova jede ve dnech: 27.5 a 28.5, 3.6 a 4.6, 17.6 a 18.6, dále 5.7 a 6.7, 15.7 a 16.7, 5.8, 19.8 a 20.8. a 27.8.

 Vejprty odj.  13:30
 Kovářská  13:52
 Měděnec  14:05
 Rusová  14:11
 Křimov příj.  14:23
 Křimov odj.  14:30
 Černovice u Chomut.  14:53
 Chomutov odj:  15:04
 Kadaň Prunéřov  15:21
 Klášterec nad Ohří příj:  15:28

Společnost LOKO-MOTIV připravila již V. ročník oblíbených historických cyklovlaků jedoucích z Chomutova do Vejprt. Společnost se tak snaží oživovat kulturní a společenský život v této oblasti Krušných hor. Snaží se přidat něco zajímavého pro cestující. Ať jde o malé zpestření na Křimově, v podobě opékání špekáčků, hudebního programu či prohlídky mašinek.

Pro letošní rok připravili několik námětů, jak si zpestřit výlet naším vláčkem. Pro zájemce o cestu historickým cyklovlakem  připravili několik typů na možné turistické aktivity v Krušných horách, hlavně v blízkém okolí horské tratě vedoucí z Chomutova do Vejprt.

Další novinkou pro letošní rok bude jízda tří cyklovlaků, která bude začínat již v Klášterci nad Ohří a přes Chomutov a Křimov dojede tento vlak až do Vejprt. Na Křimově v prostorech budovaného železničního muzea bude krátká asi 30 minutová zastávka na opékání špekáčků a vuřtů včetně drobného občerstvení. Ti z cestujících, kteří se odsud nerozhodnou pro svůj výlet na kolech nebo pěší procházku po Krušných horách, budou moci pokračovat vlakem dál.

Zajímavá možnost se nabízí v dopravně Rusová. Odsud se můžete vydat na kolech podél přísečnické přehradní nádrže směrem na Kryštofovy Hamry, odsud je to již nedaleko do saské obce Schmalzgrube. Zde je hlavní atrakcí parní muzejní úzkokolejná dráha. Můžete se svézt parním, téměř pohádkovým vláčkem, dost často můžete v této stanici spatřit křižování dvou parních vlaků. Jeden vlak jede ze stanice Steinbach, druhý přijíždí od druhé koncové stanice od městečka Jöhstadt. Další cestu tak můžete absolvovat vlakem nebo na kolech. V případě dobrého počasí a sluníčka se můžete i příjemně vykoupat na místním koupališti. Na kolech můžete pokračovat téměř na dohled podél celé úzkokolejky. Při této cestě stejně jako při cestě parním vláčkem se můžete zastavit i u starého rudného důlního díla Andreas – Gegentrum – Stolln. Přímo proti této staré šachtě se nachází vlaková zastávka Stolln.

Nedaleko Steinbachu u tekoucího „Přísečnického“ potoku naleznete i příjemnou možnost na občerstvení, jedná se o hospůdku Wildbach. Odsud je již opravdu kousek do Steinbachu. Kola si můžete ponechat poté na nádraží Steinbach a celou dráhu si parním vláčkem projet.

V Jöhstadtu je k vidění parní depo a na samém začátku této obce ve směru od Schmalzgrube je možné navštívit i muzejní halu ( vlaková zastávka Schlössel ). Zde jsou odstaveny historické lokomotivy a vozy. To vše se podařilo nově vybudovat od počátku 90 let, kdy začaly snahy o znovuvybudování a plnou obnovu již dříve sneseného úseku původní úzkokolejné tratě Wolkenstain – Jöhstadt spolkem Pressnitztalbahn IG.

V Kovářské se vám nabízí další zajímavé možnosti. I odsud se můžete vydat přes Černý potok až do Jöhstadtu na parní muzejní úzkokolejnou dráhu. V samotné Kovářské můžete navštívit muzeum letecké bitvy nad Kovářskou, která se zde uskutečnila. Muzeum je však otevřeno v sobotu a v neděli až od 14 hodiny. Nedaleko nádraží v Kovářské je možnost navštívit historickou vápenku, což je technická památka a odsud můžete pokračovat na kolech nebo pěšky přes Loučnou do Oberwiesenthalu. Mimo skokanských můstků se v tomto městečku nachází druhá a neméně zajímavá parní úzkokolejná dráha, která v pravidelném provozu jezdí do nedalekého Cranzahlu.

Jedná se o úzkorozchodnou parní železnici Fichtelbergbahn, která je dlouhá více jak 17 km. Projížďka po této dráze trvá asi hodinu jedním směrem. V Oberwiesenthalu je i lokomotivní depo a ihned za nádražím jsou zajímavé ocelové příhradové železniční mosty, které dotváří malebný obraz „úzké“ dráhy.

Samozřejmě, že možností na výlety v této oblasti Krušných hor je velice mnoho, prosím berte tento článek jako malé pozvání a seznámení podle nás s několika zajímavými možnostmi, které tato oblast nabízí.

Výlety se nechají realizovat jak na kolech, tak i pěšky, ale rozhodně je nutné počítat se vzdálenostmi. Před vlastní cestou se vyplatí získat další a aktuální informace z map a internetových stránek. Při plánování výletu je třeba počítat i s návratem, protože i ten zabere nějaký čas. Navíc poslední vlakový spoj ČD z Vejprt odjíždí již v 18.22.

My si dovolíme připomenout internetové adresy kolegů z obou úzkokolejných železnic:

http://www.pressnitztalbahn.de/

http://www.fichtelbergbahn.de/

Pavel Adam

LOKO-MOTIV

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz