Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

31. prosince 2017 Pěší tůry

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 674 x přečteno

Z Perštejna na Mědník

Logistika včerejšího dne byla skvělá, sám se musel poklepat po levém rameni jak su dobrej.)

A jak už to bývá, vyrazit pokud možno zrána, den pak bývá delší.

Vlakem do Perštejna, odsud malým okruhem přes Smilov do pivovárku, nabrat tekutiny.

Důvody proč ještě okruh přes Smilov byly prosté, objevit skalní výhledy na Ohře a Doupov, což se podařilo a pivoárek Chalupník otevíral svou náruč až v deset hodin. Hodinka posezení také byla zahrnuta v itineráři, utekla však nějak zběsile. Při tomto okruhu problikl nápad, při dalším toulání v tomto koutu navštívit další z bezpočtu Špičáků, tento západně od Perštějna.

A pak pořád po modré přes zříceninu Perštejn. Od roku 1958 je chráněn jako kulturní památka ČR. Hrad byl založen ve druhé polovině 13. století. Dochovaly se rozsáhlé zbytky zdí.

Sejde se do malebného Údolíčka, poté pozvolna stoupáme přes malebné Bezejmenné údolí, kde zažijeme skvělý přechod z podkrušnohorské přírody do horské krajiny, zvláště při podzimním čase musí potěšit svou barevností díky všudypřítomným bučinám. Od osady Kamenné, odkud se nabídnou úchvatné rozhledy na Poohří s Doupovskými horami, přes sfingy u Měděnce s výšlapem na samotný Mědník.

Sfingy jsou přírodní památka o rozloze 0,6 ha nacházejí se na katastru Kamenné, místní části obce Měděnec v okrese Chomutov. Předmětem ochrany jsou až 15 metrů vysoké skalní útvary vzniklé ve čtvrtohorách procesem mrazového zvětrávání. Oblast je chráněna od 15. července 1983. Skalní útvar byl pojmenován podle egyptské sfingy, kterou svým tvarem připomíná.

Nebyl opomenut ani výstup na jeden ze symbolů Krušnohoří – vrch Mědník s krásnou kapličkou Neposkvrněné početí Panny Marie.

Klasicisní se stává i návštěva hospůdky u Ivana Cádera, kde zároveň můžeme objevit soukromé muzeum hornictví a života na Měděnci, či si zde přímo domluvit návštěvu štoly Země zaslíbená. Dá se s ním zažít příjemné vyprávění s velkou znalostí.

Odsud pak busem do Klášterce a vlakem do Chomutova.

Převýšení až samotný Mědník čítalo 600 metrů při našlapaných 10 km.

A celou cestu mě hřála 51 % 🍎 od kamarádky z Moravy) 😁

pohled na Ohře

kaplička Smilov

sfingy

Mědník

Mědník

Bezejmenné údolí

Měděnec

zřícenina Perštejn

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (1hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz