Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

19. září 2008 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 420 x přečteno

Krušnohorští záchranáři letos v zimě zrychlí

Krušnohorští záchranáři budou v nadcházející zimě ještě rychleji u lidí, kteří budou potřebovat jejich pomoc. Dostanou totiž dva nové sněžné skútry a dvě speciální terénní auta. Opravami prochází také stanice Horské služby na Klínovci.

„Sněžný skútr i terénní čtyřkolku budeme garážovat přímo ve stanici na Klínovci. Dosud to byl problém, protože technika stála až v garáži místního hotelu,“ řekl náčelník Horské služby Krušné hory Rudolf Chlad. Dva nové sněžné skútry se čtyřtaktním motorem platí státní pokladna. „I když jsme na starých skútrech používali ekologický olej do paliva, kouř z výfuků byl nepříjemný. Čtyřtaktní motory nebudou tolik obtěžovat lidi, kolem kterých jezdíme,“ konstatoval Chlad.

Rolba slouží téměř půl století

Dvě nová terénní auta značky Volkswagen jsou vybavená převodovkami do terénu i speciálním podvozkem. Záchranáři se na nové typy vozů už těší. Čekají ještě, jestli dostanou ministerstvem slíbenou novou záchranářskou sněžnou rolbu. Ta původní je dvaačtyřicet let stará.

Horská služba obměňuje nejen techniku, ale i lidi. „Jedním z nich je i lékař z nemocnice v Karlových Varech. Celkem tak máme mezi sebou čtyři lékaře,“ sdělil s uspokojením Chlad.

Ten je spokojený i s výkonností jejích krušnohorských záchranářů, kteří byli o víkendu na mezinárodních závodech v Jizerských horách. Jedna hlídka skončila mezi dvacítkou týmů čtvrtá, další byla sedmá. Soutěžilo se v běhu terénem na čas, ve slaňování a dalších disciplínách.

A jaká zima nás v Krušných horách čeká? Šéf záchranářů míní, že pro lyžaře bude dobrá. „Myši do domů ještě nelezou, takže současné ochlazení bude jen krátkodobé a oteplí se,“ zahrál si na meteorologa Chlad. Po babím létu by podle něj měla přijít solidní zima s tím, že dosavadní srážkový deficit z léta a podzimu se vyrovná při sněžení v dalším ročním období.

Rudolf Kovařík z meteorologické stanice v Šindelové na Sokolovsku, kde teploměr v noci na pondělí ukazoval nulu, se zatím neodvažuje odhadnout letošní zimu, protože je stále léto. Ze dvaatřiceti přírodních ukazatelů, které potřebuje pro seriózní hodnocení, jich má polovinu.

„Příští týden se ještě ohřejeme, i když to už nebude na plavky,“ řekl jen Kovařík.

Mladá fronta DNES

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz