Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

29. března 2020 Tipy na výlety

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 234 x přečteno

Pohledy do barevna aneb kraj Bublavský

Co v říjnovém čase navštívit v Krušných horách, aby to fakt byla podzimní smršť plná barev a ještě ochucena kořením zvaným mlha?

Jasný, mám oblíbenou lokalitu hned za humny – přehrada Kamenička, však to tam taky bývá někdy pěkně barevný fičák. Aby měly barvičky šmrnc, chce to vychytat už po ránu. V tom konkrétním případě to byla Kamenička rozpuštěná a vypuštěná. Toto je kochání jen na pár hodin.

Tou další alternativou je do těch hor rovnou na pár dnů zmizet. A hledat a objevovat. A jedna část Krušných hor není srovnatelná s jiným krušnohorským krajem. Je to krajina plná údolí, plná nových objevů, plná neznámých pohledů a skrytých rozhledů. A v tom čase říjnovém je to pěkný fičák plný barev a mlhy.

Kraj Bublavský

Neznám v Krušných horách v takové nadmořské výšce takovou paletu podzimních barev. Když vystoupáme do výšek zhruba 800 metrů, tak už máme povětšinou rašeliniště či smrčiny, ale jedno místo je vlastně svérázné. A to jsme už zhruba v oněch osmi stech metrech. Z jednoho pohledu jsou to hluboká údolí jen smrky obsazena, a přitom je máme pod sebou. Ale stačí jen o pár ani desítek metrů nastoupat, tedy kde už by z podstaty věci viděli jen jehličí a objevíme pohledy plné barev.

Jak na dlani bývají Stříbrná, Kraslice, Klingenthal, Rájecké údolí.

Z Kamenáče jsou rozhledy plné barev, plné mlhy. Z české i německé strany je tu spoustu rozhledů na Klingenthal, Bublavu. Trochu níže, z Tisovce jsou parádní pohledy na Zámecký vrch, který se tyčí nad Kraslicemi.

Kochat se v přímém přenosu je v tu chvíli neskutečně nabíjející, ale rád si je pak časem připomínám. Jak v tištěné či digitální podobě. Přece jen mysl není schopna dlouhodobě si uchovat chvíle, která zažívám. Slyšívám výtky, že ten, kdo fotí třeba východ slunce, neužívá si jej jako ten bez foťáku, prý se nemůže více ponořit do přírodního děje. S tímto bych nesouhlasil. Nemám to tak, že musím z jakési povinnosti odfotit a zmizet. Rád se v té krajině utápím i pár hodin na jednom místě a poté si v toku času mohu ty pocity připomenout.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (2hlasů, průměr: 5,00 z 5)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz