Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

24. září 2008 Pěší tůry

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 903 x přečteno

Podzimní Krušné hory lze projít s trekingovými holemi

Podzimní Krušné hory si lze užít při výletu s trekingovými holemi trasou, kterou doporučují instruktoři Nordic Walking. Trasa je dlouhá přibližně 16 kilometrů a má zanedbatelné převýšení. Začíná na
Božím Daru
, odkud vyrážíme po červené turistické značce k rozcestí pod Špičákem. Cesta zprvu vede po hornoblatenské silnici, ale i tak nabízí zajímavé pohledy. Levé straně Krušné hory Božidarské rašeliniště
vévodí majestátní vrch Špičák a pod ním se rozkládající Božídarské rašeliniště, na pravé straně teče Černá. Na jejích březích jsou hojně rozesety sejpy, což jsou pozůstatky po rýžování drahých kovů, jsou to kupky šterkopísku, který jako vyrýžovaná hlušina nebyl k užitku.

Při vstupu na lesní cestu překračujeme Blatenský příkop.
Toto vodní dílo ze 16. století odvádělo vodu z Černé u Božího Daru do Horní Blatné. Takto přivedená voda měla za úkol pohánět důlní stroje. Po asi 2 km se dostáváme pod 1115 metrů vysoký
Špičák.

Na jeho úpatí procházíme skrz zbytky nějaké stavby. To býval výletní hostinec Wunderblume, jehož poslední obyvatelé ho museli po válce narychlo opustit. Na rozcestí pod Špičákem se vydáváme doleva k Eduardu. Po překročení silnice pokračuje naše cesta po proudu náhonu do biatlonového areálu. Eduard byl v padesátých letech důl a po něm zde zbyla veliká a nevzhledná stavba sloužící v současné době jako šatny pro biatlonisty. Odtud po žluté značce okolo Dolního jezírka k Eliáši.

Odtud stoupáme po staré zásobovací silnici k Rovnosti. Opět bývalý důl, v jehož okolí je nyní rekreační oblast. U prvních objektů odbočujeme doprava na Adama. Tato bývalá rozpadající se přádelna dnes slouží bohužel jako divoká skládka.

Nyní nastává několik set nejhorších metrů naší cesty. Musíme projít bývalým areálem. Poté se již dostáváme na cestu, která vede okolo bývalé skládky vytěžené hlušiny na Mariánskou. Při prvním pohledu vám padnou do oka budovy Ústavu sociální péče a ,finské domky‘ sloužící dnes hlavně jako rekreční objekty. V místech pod ústavem stával kapucínský klášter, zbořený v šedesátých letech.

Projdeme Mariánskou a vydáváme se k Popovu. Cestou se nám nabízí krásný výhled na Velký rybník a jeho okolí.

V Popově, bývalé obci, nás vítá šest set let stará lípa. Můžeme též dojít až na popovskou skálu, která se tyčí nad Ostrovem a rozhlédnout se po kraji. Z Popova do Jáchymova je to již jen pár kilometrů po zelené. V Jáchymově nás cesta přivede ke Špitálskému kostelíku. Stavbě, která jak název napovídá, byla součástí řeholního špitálu, který stával v jeho blízkosti.

Na většině výše zmíněných zastávek najdete tabule s podrobným popisem historie. Správné nordic walking hole na tuto trasu si lze zapůjčit na Božím Daru a vrátit v Jáchymově.

Regionální mutace| Mladá fronta DNES – karlovarský kraj

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz