Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

08. října 2008 Tipy na výlety

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 362 x přečteno

TOUR DE AGARA s Povodí Ohře

Sjíždíte řeky? Co takhle sjet řeku Ohři – keltsky Agaru – na kole! Nám se to podařilo za tři dny za přispění autobusu, který nás převezl přes bezútěšné lokality.

Vyprovodili jsem řeku od jejího pramene v blízkosti Weissenstadtu v Německu až po její ústí do Labe
v Litoměřicích.

Nutno dodat, že ze 60ti účastníků to vzdal jen jeden ze zdravotních a to zejména zadních problémů – na vině byla jízda s kalhoty bez vycpávky .

U pramene Agary byly laborkou Povodí Ohře, které toto klání organizovalo, odebrány vzorky vody a nabrán plný kanystr této zatím chutné kapaliny.

Ve Stráži jsme se minuli s cyklisticko-vědomostním závodem SUDETY pramen Ohřese spoustou známých chomutovských tváří. Přesun do Nechranic už byl ve znamení překvapení. Prvím bylo svezení na motorovém člunu po Vodní nádrži Nechranice, po té skvělý guláš a v noci gurmánské masové speciality. Najedli jsme se tak, že jsme mohli v noci zatížit stany v prudkém větru a usnout za zvuku mocných vln příboje.

Třetí etapa do Litoměřic po dolní Ohři již byla spíš na treková kola, která dosud trochu remcala.

V Litoměřicích se z doprovodného vozu vyndal kanystr vody od pramene a pan ředitel závodu POh vlil tento do Labe, tam ,kde vtéká Ohře. To vše pro navýšení průtoku a čistoty vody řeky Labe .

Program:
1. den – Horní Ohře od pramene přes Weissenstadt a Marktleuthen do Hohenbergu (48 km, možno až na Skalku – dalších horších 14 km), přejezd autobusem na Jesenici, zde ubytování.

2. den – Po snídani autobusem přes Kynšperk n.O. a Citice za Sokolov a dále už na kole střední Ohře přes Loket (prohlídka historického města) do Doubí (14 km), přejezd autobusem přes Karlovy Vary a z Drahovic zase kolmo přes Kyselku, Velichov, Vojkovice a Jakubov do Stráže n.O. (26 km), přejezd autobusem přes Klášterec n.O. a Kadaň na Nechranice na ubytování (a také překvapení…)

3. den – Po snídani krátká prohlídka hydrocentrály Nechranice a dále autobusemvylévání do Labe na dolní Ohři přes Žatec, Postoloprty a Louny do Libochovic a odtud na kole přes Budyni n.O., Doksany (prohlídka MVE), Bohušovice n.O. a Terezín k ústí Ohře do Labe v Litoměřicích (31 km). Pietní zakončení výletu, předání pamětních listů všem odolným, vydrživším a přeživším, odjezd domů.

Zvláštní poděkování patří panu řediteli závodu Povodí Ohře Chomutov Ing. Petru Vítovi za skvělou a zajištěnou akci.

Martina a Martin v září roku 2008

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz