Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

14. října 2008 Zajímavosti

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 2 060 x přečteno

Horní Blatná

Na náhorní planině v srdci západního Krušnohoří leží obec Horní Blatná.

Horní Blatná

Historická obec má velmi bohaté kulturní památky a proto je vyhlášena památkovou rezervací.

Mimo památek Vám Horní Blatná a okolí nabízí prožít dovolenou na mnoho způsobů po celý rok. Romantická příroda je doplněna ojedinělými technickými památkami. Pro milovníky kol je zde spusta cyklostezek, které nejsou náročné a oproti např. Jizerským horám je zde „boží klid“. Ne nadarmo se kousek od Horní Blatné nachází i Boží Dar. V zimě si na své zase přijdou na své milovníci běžek.Vlčí jámy I v tom nejparnějším létě na Vás dýchne zima z pozůstatků po dolování rud Vlčí jámykomorovým způsobem, který vytvořil propadlinu. Klima je zde takové, že led a sníh neroztával po celý rok. Na Vlčí jámu se dostanete po červené turistické značce z Horní Blatné směrem na Blatenský vrch.

Ledová jáma pozůstatek dolu Jiří, je velmi úzká a až 15 m hluboká a tak zde vzniká zvláštní klima umožňující vznik jeskynního ledu přetrvávajícího i v letních měsících. Podle historických pramenů důl dosahoval hloubky okolo 50 m. Dnes je již zčásti zaplněn padajícím kamením z bočních stěn. Je zaznamenáno, že odtud bylo vytěženo šest fůr ledu pro ošetření raněných vojáků za bitvy národů u Lipska roku 1813.

Vlčí jáma vznikla propadem stropů jednoho z největších dolů této oblasti Wolfganga. V propadlině dlouhé 120 m a hluboké asi 25 m jsou ještě patrné zbytky starých chodeb. Všechny dobývací práce se vykonávaly ručně pomocí dlátek, kladiv, želízek a sochorů.

Blatenský příkop

Příkop vykopaný v terénu s korytem zpevněným kameny a břehy s násypy o výšce Krušné hory  Blatenský kanálasi 1 metr. Odbočuje v nadmořské výšce 975 metrů z levého břehu Černého potoka ve vzdálenosti asi 2 km od Božího Daru v těsné blízkosti silnice Boží Dar – Rýžovna a vede s mírným klesáním 1 metr na 100 metrů po vrstevnicích přes Rýžovnu pod Bludnou, podél úpatí kóty Blatenský vrch do Horní Blatné, kde ústí do Blatenského potoka. Délka příkopu je asi 20 km. Na pravém břehu Černého potoka v místě odbočení příkopu pod Božím Darem a v prostoru tzv. Myslivny bývala rozsáhlá rýžoviště cínu.

Nesmíme ani opomenout rozhlednu nad Horní Blatnou vlastně nad památkou Vlčí jámy.Blatenský vrch Rozhledna je vysoká 21 m a nabídne jedinečný pohled na úchvatnou přírodní scenérii okolní krajiny z celkové výšky 1044 metrů nad mořem.

Rozhledna byla postavena v roce 1912 hornoblatenskou jednotou pro zimní sporty, a to spolu s restaurací a s turistickou chatou. Projekt vypracoval chebský architekt Karl Matusch. Rozhledna byla pojmenována jako „Zitina vyhlídka“, podle poslední rakouské císařovny Zity Bourbunsko Parmské.

A nakonec tu máme Strašidla
Původně Heinrich Stein, po válce Jindřišky, dnes v mapách a průvodcích Strašidla nebo Na strašidlech – kóta 929,9 m n.m. Podle regionálně geologického členění je území tvořeno kraslickými fylity sasko – vogtlandské kry. Petrograficky se jedná o chloriticko-sericitické fylity stáří ordovik až kambrium. Morfologicky bylo území detailně formováno ve starším kvartéru (pliocén) především kriogenním (mrazovým) zvětráváním v periglaciálním klimatu. Fylity vystupují v mrazových srubech a skalních hradbách. Výška skalních stěn dosahuje až přes 20 m. Pod temenem svahu mezi mrazovými sruby jsou mrazové srázy pokryté balvanitou sutí. V současnosti jsou skály oblíbeným turistickým cílem a poskytují poměrně kvalitní terén pro sportovní lezení lokálního významu.

V samotné obci ještě můžeme navštívit muzeum.

Původní městské muzeum v Horní Blatné. Vzniklo již před rokem 1938 a zaniklo počátkem padesátých let.

V roce 1977 vytvořilo Karlovarské muzeum novou expozici zaměřenou na těžbu cínu v Krušnohoří. K vidění jsou zde modely důlní techniky, mineralogické sbírky, cínové nádobí. V Horní Blatné je taktéž železniční zastávka na trati Karlovy Vary – Potůčky. V Horní Blatné i jeho blízkém okolí se dá i rozumně ubytovat , nám se líbilo např. v této horské chatě.

Tak už máte důvod proč navštívit Horní Blatnou?

Domovská stránka městečka je zde . .

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz