Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

19. listopadu 2008 Hrady, stavby

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 074 x přečteno

Zámek Červený Hrádek

Zámek Červený hrádek stojí necelé 2 kilometry severně od města Zámek Červený hrádekJirkova na úpatí Krušných hor. Původní hrad Borek byl založen krátce před rokem 1415 rodem Kraa. Protože byl další z pánů Václav z Moravěvsi a Kopist katolík a odpůrce revolty, byl hrad Borek roku 1421 dobyt husity a vypálen. Hrad byl dokonce na čas opěrným bodem samotných husitů, ti jej pak znovu obléhali i v letech 1432 a 1433 (opět byl dobyt). Ve 20. letech 15. stol. byl opravován, nově pokryt a jeho fasáda byla červeně natřena. Tehdy získal i nové jméno – Červený hrádek.Na místě původního středověkého hradu byl v letech 1655-1675 vybudován raně barokní zámek, k němuž později u východního průčelí přibylo charakteristické schodiště. Výzdoba zámku je mimo jiné tvořena sochařskými díly Jana Brokoffa, který zde ve druhé polovině 17. století krátce působil.

V průběhu prvních dvaceti let po osvobození zámek chátral, udržoval jej až OÚNZ, když v zámku působila LDN. O zámecký park a oboru se v mezích možností staral lesní závod Janov tehdejších Svč. st. lesů Teplice. Původní vybavení zámku bylo v letech 1945-46 Národní kulturní komisí sepsáno, označeno a rozvezeno na různá místa. To však v úplnosti podchyceno nebylo, a tak se dnes tehdejší inventář velmi těžko hledá. Přehled je dnes jen o zámecké knihovně a obrazech. Ty jsou k vidění na zámku v Benešově nad Ploučnicí a také v Okresním muzeu v Chomutově, jen obrazy z Krásného Dvora se na zámek vrátily.

Více o historii se dočtete zde.

Zámek, od roku 1996 v majetku města Jirkova, je dnes skutečným centrem kulturního a společenského dění v Jirkově a program jeho kulturní sezony láká veřejnost i z jiných koutů republiky.

V roce 2006 byla dokončena rozsáhlá rekonstrukce a bylo zde vybudováno vzdělávací zařízení a centrum cestovního ruchu. Své sídlo tu má Kulturní, vzdělávací a informační zařízení Jirkov, příspěvková organizace, která zámek spravuje.

V provozu je prohlídkový okruh v přízemí – galerie, zámecká kaple sv. Jana Křtitele a v prvním patře – zrcadlový sál, Rytířský sál, lovecký salonek (obrazárna), pracovna Maxe Egona Hohenlohe-Lagenburga, chodby a další prostor. Součástí prohlídkového okruhu jsou každoročně aktualizované výstavy.

Zámek Červený Hrádek je přístupný po celý rok:

v období od května do září od 10.00 do 17.00 hod.,

v měsíci dubnu a říjnu od 10.00 do 16.00 hod.,

Vstupné: (vstupenka je platná i pro vstup na městskou věž)

děti, důchodci, studenti a držitelé ZTP 20,- Kč

dospělí 40,- Kč

Prohlídka historického okruhu začíná v každou celou hodinu. Začátek poslední prohlídky je vždy hodinu před zavírací dobou, doba trvání prohlídky je cca 60 minut.

Zámek Červený hrádek žije i čilým kulturním životem, více se dozvíte zde.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz