Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

07. prosince 2008 Hrady, stavby

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 682 x přečteno

Zřícenina Lestkov (Egerberk)

Torzo gotického hradu tyčící se na vysokém krušnohorském vrchu Lestkov nedaleko Klášterce nad Ohří. Pravděpodobně byl hrad založen na konci 13. století pány z Egerberka, z nichž první byl Vilém z Egerberku, kterého uvádějí písemné prameny k roku 1317.

Okolo poloviny 14. století prodali Egerberkové svůj hrad Šumburkům, kteří v této době vlastnili ve zdejším kraji i několik okolních hradů – Šumburk, Perštejn a Hasištejn. Koncem 14. století, kdy Egerberk roku 1384 koupili páni z Dubé, byl výrazně přestavěn. Na počátku husitských válek držel hrad Wend z Illburka, stoupenec krále Zikmunda.V průběhu 16. století měnil hrad často majitele, což vedlo k jeho zanedbávání a postupnému chátrání.

Z původního hradu se mnoho nedochovalo a jeho podoba nám do značné míry uniká. Spojovat s ním můžeme patrně pouze část obvodové zdi jádra.

Jindřichovou přestavbou vznikl hrad s dvoupalácovým jádrem. Pravidelné obdélné nádvoří uzavíraly na obou kratších stranách paláce, na delších pak spojovací hradby, z nichž severozápadní zpevňovala polygonální věžice. Nádvoří v úrovni prvého a druhého patra obíhaly pavlače.

Přístupová komunikace vedla k druhé bráně. Ta byla součástí vnějšího ohrazení, před nímž byl vyhlouben příkop. Egerberk představuje nesporně jeden z nejzajímavějších šlechtických hradů z doby Václava IV.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz