Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

15. července 2009 Hrady, stavby

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 860 x přečteno

Mlýn v chomutovském Zooparku

Zoopark Chomutov
Je prvkem tamního historického skanzenu, který je součástí Zooparku Chomutov >Mlýn je umístěn na terénní vyvýšenině těsně vedle cyklostezky. Vidět jej mohou, kromě cyklistů, například i řidiči jedoucí po silnici I/13 podél Březenecké a Kamenné.

V současné době je na zmíněné terénní vyvýšenině vysazena vinná réva a najdeme zde i lavičku na příjemný odpočinek.

Holandský bíle omítnutý mlýn byl dostaven na podzim roku 2006 podle projektu Ing. Arch. Jaroslava Pachnera a projektanta Petra Vachulky za finanční účasti města a EU (rozpočet 2,2 mil. Kč). Osmimetrová kuželová stavba je zakončena 4 m vysokou šindelovou střechou, která se otáčí na kolečkách po kolejnici usazené na obvodové zdivo.

Mechanizmus natáčení je pomocí dřevěného táhla, spojené trámovou kostrou se střešní konstrukcí, které umožňovalo otáčení střechy přímo ze země. Tady však až k zemi nesahá. Tohle u nás ojedinělé technické zařízení je známo jen z větrného mlýna v Lesné na Znojemsku. Celková výška stavby je 12,5 m, průměr u země 8,6 m průměr u koruny zdiva 5 m. Mlýn má pouze jedny dveře. V úrovni prvního patra je instalována montážní plošina pro snadnou manipulaci s větrným kolem, tento podstatný detail není znám na žádném z našich mlýnů. Větrné kolo je na tak velkou stavbu malé (průměr cca 9 m) a má zajímavé lopaty. Jsou zalomeny jako u slezských mlýnů pro lepší využití vzdušného proudění.

Ve druhém patře na hřídeli se nachází malé dvoumetrové palečné kolo s brzdou, cévové kolo, hlavní hřídel a malé mlecí složení (cca 60 cm) bez lubu, poháněné zespoda a usazené v ocelovém rámu s malinkou násypkou. Předlohou k chomutovskému větrnému mlýnu se stal mlýn v německé obci Reichstädt na druhé straně Krušných hor, který místní nadšenci v roce 1985
zrekonstruovali.

Podle odborníků, ale tato stavba zásadně deformuje pohled laika na podobu
českého větrného mlýna.

Informace čerpány ze stránek www.povetrnik.cz

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz