Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

14. prosince 2008 Muzea a štoly

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 270 x přečteno

Muzeum polévek v Neudorfu

Vzdušnou čarou pouhých 7km od Kovářské leží Neudorf.
Jestliže se o Němcích říká, že dokážou Museum polévekudělat muzeum zaměřené takřka na cokoliv, v obci Neudorf nedaleko krušnohorského lyžařského centra Oberwiesenthalu to bezezbytku potvrzují. Otevřeli zde totiž muzeum polévky.

„Vlastně ta expozice vznikla jen díky tomu, že lidé z každé vesnice tady v horách mají po staletí různé přezdívky,“ vysvětluje ředitelka polévkového muzea Steffi Richterová. Zatímco lidem z vysoko položené obce Grumbach se říkalo de Mondputzer, což v nářečí znamenalo cosi jako čističi měsíce, Neudorf si naopak vysloužil přezdívku polévková vesnice.Před pěti lety se tak zrodil nápad otevřít v jedné z obecních budov muzeum věnované právě polévce. V celém Německu totiž nic takového nikde není, a tak proč nebýt prvními, řekli si tehdy radní a svůj úmysl zveřejnili v novinách. „Všichni sice říkali, že je to šílené, ale odezva byla neuvěřitelná.“

Expozice má i rarity:

Během několika dní tak na obec začaly chodit různé neforemné balíky, obsahující staré teryny, misky, ale třeba i takové unikáty, jako jsou poválečné hrnce z vojenských přileb nebo konve na mléko z pouzder na plynové masky. A dokonce i zlatá lžíce, ze které jedl 16. července 1912 při své návštěvě Neudorfu poslední saský král Friedrich August.

„Vlastně všechno, co zde máme, pochází z darů lidí. A to nejen z obce, ale z celého Vogtlandu,“ vysvětluje Richterová. Nechybí mezi nimi ani kachlová kamna, zařízení na odležení polévky nebo guláše nebo nádherná dobová kuchyňská linka z počátku 20. století. „Z té jsou překvapeni hlavně ti mladší návštěvníci. Nějak jim hlava nebere, že už tehdy mohlo existovat něco tak důmyslného s vestavěnými zařízeními, jako je třeba mlýnek na kávu nebo kráječ chleba,“ říká ředitelka vesnického muzea.

Spolu se vznikem nové expozice se navíc přeorientovala také sousední restaurace. Ta začala nabízet na svém jídelníčku neobvyklou kolekci polévek.
„Protože muzeum je jenom muzeum, rozhodli jsme se, že začneme také dělat soutěž ve vaření polévky. A ty vítězné recepty pak lze celý rok ochutnat právě ve zdejším hostinci,“ vysvětluje Richterová.

Aby velkolepá vesnická show měla tu správnou atmosféru, dočkal se povýšení i starosta obce. Z pouhého představitele samosprávy Udo Otta je nyní polévkový král Udo I., který každoročně předává v rámci muzea titul hned ve dvou soutěžních disciplínách. První je souboj siláků v přetahování o polévkový hrnec. Tou druhou pak samozřejmě vaření polévky.

„Už jsme zde měli účastníky ze všech možných koutů Německa, ale opravdovou raritou byl jeden Švýcar, který jel více než šest hodin autem s hrncem polévky jen proto, aby se mohl zúčastnit naší soutěže,“ chlubí se Richterová. Podle ní je ale škoda, že za celých pět let existence muzea zatím nepřijel žádný soutěžící ze sousedních Čech. „Češi totiž umí vařit fantastické polévky.“

A s čím je největší šance v Neudorfu uspět? Podle Richterové je to různé. „V předchozích letech vedla spíše klasika. Loni ale šla stranou a na plné čáře zvítězila polévka z pomerančů.“

Otvírací doba:
Pondělí – pátek
10:00
16:00 hodin

Sobota
14:00 – 16:00 hodin

Vstupné: Děti do 16 let
0,30 Euro
Dospělí
1,50 euro
Skupiny 20 osob.
1,30 Euro

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz