Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

27. září 2011 Rozhledny, pohledy

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 021 x přečteno

Rozhledna krále Alberta

Jen deset kilometrů od přečerpávací elektrárny Markersbach najdeme tuto rozhlednu.

Vrchol Spiegelwald jako nejvyšší bod mezi obcemi Beierfeld, Bernsbach a Grünhain leží 728 metru nad
mořem.

Nabízí jedinečný pohled na velkou část hřebenu Krušných hor. Toto nádherné panorama sahá od Fichtelbergu přes hustě porostlý horský hřeben a vesnice a města v údolích až do pohoří Vogtland. Na severu dosahuje pohled s trochou štěstí přes vrcholy Rochlitzer Berge až na siluetu Lipska s památníkem bitvy národů.

Tento  panoramatický pohled přivedl již v roce 1878 členy Krušnohorského spolku Schwarzenberg, který byl založen ve stejném roce, na myšlenku postavit na tomto místě rozhlednu. Poté, co byly díky veřejným sbírkám a koncertům k dispozici peníze, nutné na stavbu, mohl být 9. července 1880 položen základní kámen.

Ke zprovoznění rozhledny došlo v září 1881.17 m vysoká masivní rozhledna byla pojme novaná po králi Albertovi. Její  stavba stála 4 300 marek. Od tohoto okamžiku byta přístupná veřejnosti.

V    roce 1886 byla vedle rozhledny postavena ještě skrovná  bouda pro případ nepříznivého počasí. V roce 1903 následovalo zřízení horského výčepu ve 1 formě cihlové budovy.

Teprve tehdy tam byl na Spiegelwaldu zaveden elektrický proud. V roce 1915 byl  vrchol rozhledny opatřen skleněnou nástavbou. Poté  rozhled na měřila 20 metru.

V    roce 1945 byla rozhledna pro veřejnost uzavřena. V 60.  letech provozovalo na tomto prostranství televizní studio Berlin-Adlershof prázdninový  tábor. Byly zde snahy o obnovu mezitím již zchátrale rozhledny  avšak bez úspěchu. V roce 1967 nakonec byla rozhledna zbourána.

Přání obyvatel obce Spiegelwald po postavení nové rozhledny bylo velké. Ale teprve několik let po sjednocení se toto přání vyplnilo. 14. září 1998 se mohlo – po založení turistického účelového svazu Spiegelwald a po schválení podpůrných prostředků – se stavbou nové rozhledny začít

2. cervence 1999 se slavilo   dosazení rovnosti, tzv. „glajcha“ a o několik málo měsíců později – 3. prosince – následovalo její zprovoznění.

Nová rozhledna je jedinou rozhlednou v Krušných horách  s výtahem pro vozíčkáře. Kdo má ale chuť vystoupat na ni po svých, čeká ho 180 schodů s výškou 32 metry.

OTEVÍRACÍ DOBA

duben – září

úterý – neděle / svátky

10.00 -18.00 hodin

říjen – březen

úterý – neděle / svátky

10.00 -17.00 hodin

Rozhledna krále Alberta

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz