Krušné hory   Krušnohorsky myslet, žít a snít

Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít

11. ledna 2009 Hrady, stavby

Oblasti: | Komentáře: zatím žádný | 1 357 x přečteno

Kostel sv. Václava v Kalku

Drahokam na jedné z krušnohorských parket

Dominantou obce Kalek , viditelnou i ze saské strany, je kostel sv. Václava.Kostel sv. Václava Kostel sv. Václava
Kostel byl dostaven a vysvěcen v roce 1702. Nechal jej postavit tehdejší majitel panství hrabě Ferdinand Maxmilián Hrzán z Harasova.
V letech 1821 – 22, za hraběnky Buquoyové byly přistavěny dva boční přístavky a věž. Měla zajímavou jehlancovou střechu se stlačeným obloukem ve spodní části a jedině ona nese stopy původní výstavby.Roku 1894 byla ještě na západní straně kostela přistavěna kruchta. Z původní stavby se zachoval vstupní portál v západní části pod věží. Při pozdně empírové úpravě v roce 1894 bylo průčelí kostela slohově poškozeno půlkruhovými okny, zasklenými do drobných dřevěných příčlí. Kostel nebyl udržován a již roku 1971 se část trámů v západní části lodi zřítila. V dalších letech devastace pokračovala a teprve v květnu 1996 byly zahájeny práce na opravě kostela.Církev nemá o kostel zájem, takže zřejmě již nebude nikdy sloužit církevním účelům. Že se obnova podařila je vidět na přiloženém fotu.

Nad kostelem byl v letech 1765 – 66 l vybudován Janem Adamem z Auersperku malý barokní lovecký zámeček, údajně u příležitosti návštěvy císaře Josefa II. Pozdější úpravy bohužel zcela potlačily charakter zámku, zvláště tou v roce 1968, slohově znehodnocen. Výměna oken za moderní dvoukřídlá, snížení stropů a nové rozdělení místností příčkami sice vyhověla potřebám uživatele, ale objekt tím ztratil charakter zámku.

Budova pak sloužila jako byty zaměstnanců státních lesů. Dnes je soukromým majetkem.

1 hvězdička2 hvězdičky3 hvězdičky4 hvězdičky5 hvězdiček (Nehodnoceno)
Loading ... Loading ...

Co by Vás mohlo zajímat




© 2024 Krušné hory Krušnohorsky myslet, žít a snít. Kontakt: krusnohorsky@krusnohorsky.cz